StoryEditor

Niektoré z alpských lyžiarskych stredísk

21.12.2006, 23:00

1. Taliansko -- Madonna di Campiglio (1 300 -- 2 443 n. m. n.)
Talianske stredisko Madonna di Campiglio patrí k jedným z prvých alpských stredísk a v súčasnosti sa radí spolu s Cortinou d ´Ampezzo k najprestížnejším a najznámejším zimným strediskám. Kedysi tu rád dovolenkoval aj cisár František Jozef s manželkou Sissi. Promenáda a Námestie madonny sú známe svojimi značkovými obchodmi a v sezóne aj kultúrnymi podujatiami.
Možnosti:
V stredisku sa nachádzajú lyžiarske svahy všetkých náročností vrátane snoubordingu, skialpinizmu a freeridingu. Stredisko je vybavené najmodernejšími prepravnými zariadeniami, má trate pre bežkárov i možnosť nočného lyžovania.
Cena skipasov: trojdňový 107 eur (pre juniorov 85), šesťdňový 193 eur (pre juniorov 155)
Tipy na ubytovanie:
Rezidencia Ambiez:
trojhviezdičková rezidencia sa nachádza priamo pri vlekoch v stredisku. Hostia majú k dispozícii snack bar, reštauráciu, kúpeľné a fitnescentrum s bazénom, so saunou, s posilňovňou, hraciu miestnosť s videohrami, detský klub, práčovňu...
Cena: bez stravy v hlavnej sezóne od 8 790 Sk na osem dní + spotreba energie a vody na osobu
Hotel Gianna: zrenovovaný hotel sa nachádza 600 m od centra a 450 m od lanoviek a vlekov. Hotelový skibus je zadarmo. Štvorhviezdičkový rodinný hotel ponúka večere pri sviečkach a živej hudbe. Hostia majú k dispozícii bar, salónik, zimnú záhradu, fitnescentrum, wellness, bazén, fínsku saunu, turecké kúpele...
Cena: od 23 590 na osobu na osem dní + vstupy do bazéna, fitnes, silvestrovská galavečera...
Rezidencie Post a Sport:
ležia oproti sebe na hlavnom námestí. Hostia majú k dispozícii bar, televízor, spoločenskú miestnosť, v apartmánoch kuchynský kútik. Neďaleko sa nachádzajú štýlové reštaurácie, bary, obchody...
Cena: bez stravy od 9 890 Sk pre tri osoby na osem dní + spotreba energie

2. Francúzsko -- Val Thorens (1 800 -- 3 230 m. n. m.)
Je súčasťou jednej z najznámejších a najväčších lyžiarskych oblastí na svete -- Les 3 Vallése (Tri údolia) vo Francúzsku. V stredisku sa nachádza visutá kabínová lanovka smerujúca na Cime de Caron (3 195 m), z ktorého je jeden z najkrajších pohľadov nielen na panorámu Álp s Mont Blancom, ale pri dobrej viditeľnosti aj švajčiarske Alpy a talianske Dolomity.
Možnosti:
Nachádzajú sa tu trate všetkých stupňov obťažnosti. Stredisko poskytuje lyžiarske možnosti aj v lete. Pre náročných lyžiarov sú vhodné napríklad svahy do údolia Maurienne, ako napríklad la Combe de Caron, la Combe de Rosael, ktoré patria medzi najkrajšie a najdivokejšie trate v celých Troch údoliach. Vhodné podmienky na freeriding (teda lyžovanie mimo značených a upravených zjazdárskych tratí). Pre deti je vybudovaná sánkarská dráha LeToboggan, dlhá šesť kilometrov. Športové centrum zasa ponúka tenisové kurty, squash, bedminton, stolný tenis, futbal, volejbal, pozemný hokej, horolezeckú stenu a na relax aquacentrum so saunou a s tureckými kúpeľmi.
Cena skipasov: jednodňový 26 eur (pre juniorov 18, pre rodinu 83), šesťdňový 125 eur (pre juniorov 87, pre rodinu 400)
Tipy na ubytovanie:
Hotel le Portillo
: trojhviezdičkový hotel, ktorý sa nachádza pri vlekoch a lanovkách. V blízkosti hotela sú aj reštaurácie, supermarkety, bazén, kúpeľné centrum a klzisko. Priamo v hoteli je bar, sauna, úschovňa lyží so sušičmi na lyžiarky...
Cena: od 30-tisíc Sk na osem dní vrátane polpenzie
Chalets Val 2 400: trojhviezdničková rezidencia sa nachádza priamo pri vlekoch. V apartmánoch pre 6 až 8 osôb sa nachádza kuchyňa, kozub, satelit... Hostia majú k dispozícii bar, práčovňu aj reštauráciu.
Cena: 7 790 Sk na osem dní pre 4 až 6 osôb. V cene je spotreba energií, vstup do sauny. Bez stravy.

3. Rakúsko -- Ľadovec Molltaler (3 120 m. n. m.)
Toto moderné lyžiarske stredisko sa nachádza juhovýchodne od najvyššieho vrcholu rakúskych Álp -- Grossglockneru v južnej spolkovej republike Korutánsko. V prevádzke je od roku 1997. Stredisko je z doliny prístupné moderný vlakom, tzv. gletscherexpersom, s kapacitou pre 200 osôb v jednej súprave. Ten vyvezie za osem minút lyžiarov priamo do lyžiarskemu centra. V blízkosti strediska sa nachádza horská dedinka Flattach (okres Spittal an der Drau), ktorá je zároveň poslednou dedinkou pod ľadovcom. Od Bratislavy je vzdialený 470 km.
Možnosti:
Stredisko poskytuje stopercentnú záruku kvalitného snehu takmer od septembra do júla, široké a upravené zjazdovky, park pre snoubordistov, pohodlné prepravné zariadenia s celkovou kapacitou 15 400 osôb za hodinu, podzemný vlak, jednu kabínkovú 6-sedačkovú lanovku, jednu štvorsedačku, dve dvojsedačky... V stredisku sa nachádza 55 kilometrov tratí rôznej obťažnosti -- z toho 22 km ľahkých, 24 km stredne ťažkých a 9 km ťažkých tratí. Najdlhšia zjazdovka meria 7 km. Okrem toho je stredisko známe bohatými možnosťami stravovania a občerstvenia napríklad v reštaurácii Eisse s panoramatickým výhľadom na Alpy, Apres Ski Europa Bar...
Cena skipasov: dvojdňové 70 eur (pre juniorov a seniorov 56, deti 36), šesťdňové 175 eur ( pre juniorov a seniorov 141, pre deti 88)
Tipy na ubytovanie:
Flattacher Hoff -- štvorhviezdičkový hotel sa nachádza vo Flattachu. Zastávka skibusu je priamo pred hotelom. Hostia majú k dispozícii wellnesscentrum, štyri sauny, bazén, internet, herňu s biliardom a so stolným futbalom, detskú herňu so starostlivosťou o deti...
Cena: od 25-tisíc Sk na týždeň vrátane polpenzie, skipasu a vstupu do wellness, na štyri dni napríklad od 15 000 Sk pre dospelú osobu.
Hotel Molltal -- trojhviezdičkový hotel sa tiež nachádza v dedinke Flattach. Zastávka skibusu je priamo pred hotelom. Hostia tu majú k dispozícii pizzeriu, bar, suchú a parnú saunu, fitnes, vírivku...
Cena: od 20-tisíc Sk na týždeň vrátane skipasu, polpenzie a vstupu do wellness centra, na štyri dni je to od 13-tisíc pre dospelú osobu.
Apartmány Goritschnig -- apartmánový dom v dedinke Flattach, päť minút od zastávky skibusu. Apartmány pre 4 až 5 osôb majú kuchynský kút, jedálenský kút, televízor, balkón. Ubytovanie bez stravy, možnosť polpenzie.
Cena: bez stravy na týždeň je od 11-tisíc Sk + skipas na osobu, na štyri dni to je 6 690 Sk + skipas pre dospelú osobu.

4. Rakúsko -- Kaprun
Známe rakúske lyžiarske stredisko, ktoré je svojou kvalitou služieb a možnosťami zaradené do Európskeho športového regiónu. Z Bratislavy je vzdialené 470 km. Stredisko má k dispozícii celoročnú lyžiarsku prevádzku na ľadovci.
Možnosti:
V zimnej sezóne slúži lyžiarom všetkých kategórií spolu so susedným strediskom Zell am See vzdialenom sedem kilometrov až 130 km upravených tratí a 60 vlekov a lanoviek. Strediská sú prepojené skibusmi, ktoré sú pre lyžiarov zdarma.
Cena skipasov: v hlavnej sezóne trojdňové 103 eur (pre juniorov 82, pre deti 51), šesťdňové 168 eur (pre juniorov 134, pre deti 84)
Tipy na ubytovanie:
Hotel Waidmanshheil: hotel sa nachádza v centre dedinky Kaprun. Od zastávky skibusov je vzdialený 20 metrov. Hostia majú k dispozícii reštauráciu, bar, saunu, stolný tenis, fitnescentrum. Neďaleko sa nachádza aj welnesscentrum Opimum.
Cena: 2 000 Sk na noc s polpenziou vrátane poistenia
Penzión Milan -- sa nachádza 2 km od strediska Zell am See v miestnej časti Schuttdorfu. Hostia majú k dispozícii reštauráciu, televízor, satelit, lyžiareň... Výhoda -- bez rečovej bariéry.
Cena: 1 590 Sk na noc + polpenzia a poistenie, 11 090 Sk na sedem dní
Penzión Pinzgauerhof -- sa nachádza v dedinke Kaprun. Zastávka Skibusu je 50 metrov od hotela. Opäť vhodný pre slovenských turistov pre rečovú výhodu. Hostia majú k dispozícii reštauráciu, bar, televízor, satelit, lyžiareň...
Cena: 1 550 Sk na noc + polpenzia a poistenie, ubytovanie na sedem dní 10 690 Sk

5. Rakúsko -- Hintertux (1 500 -- 3 200 m. n. m.)
Známy rakúsky ľadovec sa nachádza v Tirolsku 550 km od Bratislavy (a 60 km od Innsbrucku). Patrí do tzv. Zillertálskeho údolia, ktoré je jedným z najznámejších rakúskych lyžiarskych lokalít. Jej nižšie položené strediská sú vhodným východiskom do obľúbenej ľadovcovej oblasti.
Možnosti: lyžiarske stredisko má celoročnú prevádzku. Kvalitnú lyžovačku zaručuje 32 lyžiarskych vlekov a lanoviek a 122 km udržiavaných tratí všetkých druhov obťažnosti.
Ceny skipasov: trojdňové 97 eur (pre juniorov 77, pre deti 48), šesťdňové 172 eur (pre juniorov 137, pre deti 86)
Tipy na ubytovanie:
Penzión Madseiterhof: rodinný penzión sa nachádza v dedinke Madseit, 5 km od stanice lanovky na ľadovec. Zastávka skibusu je 30 m od hotela. Hostia majú k dispozícii reštauráciu, bar, fitnes, suchú a parnú saunu, solárium...
Ceny: v hlavnej sezóne na jednu noc 2 290 Sk + polpenzia, sauna, fitnes na osobu, na sedem dní 15 590 Sk
Badhotel Kirchler: kúpeľný hotel sa nachádza priamo v stredisku, 500 m od stanice kabínkovej lanovky na ľadovec. Hotel vlastní rodina Kirchlerovcov, ktorí sú zároveň majiteľmi najvyššie položených termálnych prameňov v Európe. Hostia majú k dispozícii reštauráciu, bar, disko priestory, termálny bazén, fínsku a aromatickú saunu, turecké kúpele...
Cena: od 22 900 Sk na osem dní pre osobu + polpenzia

6. Rakúsko -- Heiligenblut (1 301 m. n. m.)
Stredisko sa nachádza v Korutánsku v blízkosti najvyššej hory Rakúska -- Grossglockneru. Spolu s ďalšími dvanástimi dedinkami tvorí národný park Vysoké Taury. Od Bratislavy je vzdialené 400 km.
Možnosti:
Heiligenbult má 55 kilometrov ideálnych carvingových tratí a okrem toho terény na freeriding. Stredisko disponuje 13 vlekmi a lanovkami a zaručuje absolútnu záruku zasneženia od nadmorskej výšky 1 300 do 2 900 m. n. m. Bežkári tu majú k dispozícii 50 km bežkárskych tratí. Zo strednej časti strediska, kam vedie lanovka, sa dá dostať tunelom do Fleissu, druhej časti lyžiarskeho strediska, v ktorom sa rozbieha niekoľko stredne náročných a ťažkých stratí do údolia.
Ceny skipasov: dvojdňové 57 eur (pre juniorov 45, pre deti 29), šesťdňové 143 eur (pre juniorov 115, pre deti 72)
Tipy na ubytovanie:
Hotel Heiligenblut:
nachádza sa v centre, 400 m od stanice lyžiarskych vlekov. Zastávka skibusu je priamo pred hotelom. Hostia tu majú k dispozícii wellnesscentrum, sauny, bazén, fitnes, herňu s biliardom a so stolným futbalom, vyhrievanú lyžiareň, internet, detský kútik...
Ceny: 18 590 Sk na osobu na sedem dní + polpenzia, sauna, vstup do wellness

7. Rakúsko -- Bad Kleinkirchheim (1 070 -- 2 055 m. n. m.)
Malebné kúpeľné mestečko je súčasťou lyžiarskeho strediska v Korutánsku.
Možnosti:
Nachádza sa tu 100 km perfektne udržiavaných tratí a 32 rýchloprepravných zariadení. Mestečko vzhľadom na svoj charakter ponúka po lyžovačke možnosť navštíviť termálne aquaparky s vnútornými a vonkajšími bazénmi, so saunami a soláriami, tenis, korčuľovanie... Raritou sú vybudované sánkarské dráhy a kolky na ľade.
Ceny skipasov: dvojdňový 70 eur (pre juniorov 56, deti 36), šesťdňový 175 eur (pre juniorov 141, pre deti 88)
Tipy na ubytovanie:
Apartmány Troster -- nachádzajú sa v kúpeľnom mestečku, 300 metrov od termálnych kúpeľov St. Kathrein, päť minút chôdze od lanovky Maibrunnbahn. Dom má desať apartmánov pre dve až šesť osôb. Kompletne vybavená kuchyňa, terasa, sociálne zariadenia.
Cena: 6 890 Sk pre dve osoby bez stravy

8. Švajčiarsko -- Saas Fee (1 800 -- 3 000 m. n. m)
Svetoznáma ľadovcová dedinka udávajúca lyžiarske trendy leží na úpätí najvyššej švajčiarskej hory Mischabel. Dedinka je známa zákazom vstupu automobilov, čo zachováva miestu romantický charakter. Premávajú tu špeciálne taxíky, ktoré prevážajú hostí k lyžiarskym svahom a do centra.
Možnosti: v stredisku sa nachádza 100 km lyžiarskych svahov, snoubordový park, 30 km turistických chodníkov, ponúka jazdu s koňmi na saniach, psí husky záprah. Saas Fee je rajom pre skialpinistov. Nachádza sa tu aj množstvo bežeckých tratí a okrem iného aj najdlhšia 11 km trať v Európe. Stredisko je okrem toho aj centrom kultúry, koncertov klasickej hudby s množstvom barov a diskoték.
Cena skipasov: trojdňový 175 CHF (pre dieťa 105), šesťdňový 317 CHF (pre dieťa 190)
Tipy na ubytovanie:
Hotel Garni Berghof: trojhviezdičkový hotel sa nachádza priamo v dedine. K dispozícii má bar, saunu, parný kúpeľ, whirhlpool...
Cena: od 14 000 Sk na osobu na osem dní + raňajky, vstup do sauny, vírivky, parného kúpeľa...
Apartmány Mountain Inn: apartmány sa nachádzajú 8 minút pešo od lanoviek i centra v tichej oblasti. Sú súčasťou hotela Mountain Inn. K dispozícii je reštaurácia, bar, úschovňa lyží s vyhrievanou pivnicou, kuchynka v apartmáne, pripojenie na internet, trezor, televízor...
Cena: bez stravy od 5 690 Sk na osem dní v hlavnej sezóne

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 21:28