Papierovačky môžu byť otravné, ale sú dôležité. Najvýznamnejším dokumentom, ktorý by ste mali dostať, je zápisnica o odovzdaní nehnuteľnosti. Uistite sa, že obsahuje všetky povinné údaje – aktuálny stav a evidenčné číslo meračov a súpis odovzdaných kľúčov a dokumentov. Dajte si tiež pozor, či ste dostali Manuál užívania bytu, ktorý vás oboznámi so správnym užívaním bytu, odpovie na najčastejšie kladené otázky a informuje o ďalších povinných krokoch po odovzdaní bytu.Pixabay
StoryEditor

Žaloba nasleduje až po neúspešnom rokovaní

17.04.2019, 00:00
Každý jeden prípadný spor medzi spoluvlastníkmi pozemkov je jedinečný a má svoje vlastné osobitosti, ktorými sa vyznačuje. Zákon rozoznáva tri spôsoby vysporiadania, na ktoré upozorňuje advokát Milan Ficek.

Rozdeliť nemožno každú vec, keďže niektoré veci, ak by došlo k ich faktickému rozdeleniu, by boli znehodnotené. Rozlišuje sa preto faktické a právne delenie veci. Ak sa delí napríklad nehnuteľnosť, je potrebné disponovať geometrickým plánom, prípadne znaleckým posudkom. Ak sa vec nedá rozdeliť, potom sa môže prikázať jednému alebo viacerým spoluvlastníkom. Ak ani jeden z nich vec nechce, potom sa vec predá a výťažok z predaja sa podľa podielov rozdelí.

Samozrejme, je cesta mimosúdnej dohody vždy rýchlejšia a cenovo menej náročná než súdny spor. Súdny spor môže trvať totiž aj niekoľko rokov, ak sa spoluvlastníci nevedia dohodnúť. Niekedy sa vysporiadaniu vyhnúť nedá, a ak spoluvlastníci chcú majetok vysporiadať, tak že sa jeden z nich stane napríklad výlučným vlastníkom s tým, že druhého vyplatí, je potrebné urobiť tak jedine dohodou alebo žalobou. Ak ide aj o bezproblémový prípad vysporiadania, kde nájdu kompromis, aj v takom prípade sa musí uzavrieť minimálne dohoda. Žaloba nasleduje až vtedy, keď už skutočne nie je možné dospieť ku kompromisu.

T...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Muž žaluje ženy o takmer 2,5 milióna eur. Vraj ho ohovárali na internete, ony však len zdieľali skúsenosti zo stretnutia s ním 04 - Modified: 2024-02-13 21:43:13 - Feat.: - Title: Kvôli fiasku s dokumentami ostali státisíce Severomacedónčanov v neistote 05 - Modified: 2024-02-09 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá hviezda Mandaloriana žaluje Disney kvôli príspevkom na sociálnych sieťach. Finančne ju podporil aj Twitter Elona Muska
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:36