StoryEditor

Výkonnosť fondov znížila koruna

09.08.2006, 00:00

Podielové fondy nemajú za sebou príliš úspešný týždeň. Na rozdiel od predchádzajúceho, keď sa mimoriadne darilo akciovým fondom, žiadna skupina fondov nedosiahla nadpriemerné výsledky. Väčšina z nich bola v mínuse a tie, ktoré sa zhodnotili, sa od nuly príliš nevzdialili.
Zisky fondov predávaných na Slovensku znížila silnejúca koruna, ktorá sa zhodnocovala a prvýkrát od volieb sa dostala pod hranicu 38 korún za euro. Nebolo to však zásluhou lepších domácich správ, ale dianím na okolitých trhoch, kde sa darilo aj ostatným stredoeurópskym menám. Tie ťažili aj z oslabovania dolára v súvislosti s očakávaným koncom zvyšovania úrokov v USA. Slovenská mena si výrazne polepšila aj oproti doláru. "Negatívne správy a nálada investorov presúvať svoje aktíva mimo dolárovej oblasti znamenali pre zelenú bankovku týždenné straty 0,9 percenta oproti euru a približne 1,8 percenta oproti korune," hovorí portfóliový manažér Asset Management Slovenskej sporiteľne Peter Herman.
Akcie v znamení úrokov
Dianie na finančných trhoch bolo v znamení očakávaní a rozhodnutí centrálnych bánk o výške úrokových sadzieb. Sériu zdražovania peňazí odštartovala už pred dvoma týždňami stredná Európa, na čo minulý štvrtok nadviazala Európska centrálna banka. Podľa očakávania zvýšila základný úrok na tri percentá. Na rozdiel od ECB trhy prekvapila Britská centrálna banka, ktorá v dôsledku rastúcich inflačných tlakov po roku nečakane zvýšila úroky o štvrť percenta. To sa prejavilo aj na akciách britských firiem, ktoré zamierili nadol. Akciám vo všeobecnosti neprospieva ani rastúca cena ropy, ktorá zvyšuje obavy z rastu nákladov na energie, a tým pádom z poklesu ziskov firiem. Na rozdiel od britského trhu, indexy v Nemecku a vo Francúzsku si pripísali mierne zisky. "O tie ich v západoeurópskych akciových fondoch však pripravila silnejúca koruna, a tak skončili bez zmeny," konštatuje Katarína Antoničová, portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej.
Podobný vývoj bol aj pri stredoeurópskych fondoch, ktoré sa v korunovom vyjadrení znehodnotili o 0,1 percenta napriek tomu, že akciovým trhom v tomto regióne sa darilo. "Región strednej a východnej Európy potešil investorov, index MSCI EM Eastern Europe zarobil 2,36 percenta. Najviac sa darilo ruským a ukrajinským akciám. Pomerne dobre sa darilo aj zvyšku rozvíjajúcich sa trhov, i keď zisky ani zďaleka nedosahovali dynamiku z predchádzajúceho týždňa," tvrdí Miroslav Čámek, portfóliový manažér Across Investment Services. Najväčšie zisky si pripísali americké akciové fondy, ktoré napriek nepriaznivému kurzovému vývoju získali 0,3 percenta.
Vyššie sadzby čakajú aj Slovensko
Zdražovanie peňazí by podľa očakávaní trhov malo pokračovať tiež na Slovensku, aj keď asi nie ešte na najbližšom zasadnutí Bankovej rady NBS. "Na trhu prevládajú očakávania pokračujúceho rastu sadzieb, pričom ceny forwardových kontraktov FRA naznačujú, že v horizonte najbližších štyroch mesiacov by malo dôjsť k zvýšeniu sadzieb na päť percent. Avšak podľa prieskumu agentúry Reuters osem z deviatich oslovených analytikov neočakáva rast sadzieb na augustovom zasadnutí. Tento krok by mohol prísť pravdepodobne na jeseň," myslí si Herman. Úrokové sadzby na peňažnom trhu zaznamenali posun smerom hore, ceny peňazí so splatnosťou od mesiaca po rok zdraželi približne o 5 -- 10 bázických bodov.
Dlhopisové trhy
Neistota investorov, či americká centrálna banka ešte zvýši sadzby alebo už nie, sa počas minulého týždňa na trhu amerických štátnych dlhopisov veľmi neprejavila. "Európske bondy sa však tak úspešne neobchodovali, dlhopisy s kratšími dobami do splatnosti sa pod vplyvom rastúcich úrokových sadzieb mierne znehodnotili," vysvetľuje Antoničová. Dolárové dlhopisové fondy podľa nej výrazne poškodil silný rast koruny oproti americkej mene a napriek rastu dlhopisov stratili 0,1 percenta. Rovnaký výsledok zaznamenali eurové dlhopisové fondy, ktoré zase poškodil rast koruny oproti euru.
Zmiešané obchodovanie majú za sebou aj slovenské štátne dlhopisy. "Výnosy do splatnosti sa menili v rozpätí od štyroch do mínus štyroch bázických bodov. Trh síce v tejto chvíli neklesá, ale programové vyhlásenie novej vlády taktiež nebolo prijaté s nijakým nadšením, vďaka čomu dlhopisy prakticky stagnovali," dodáva Antoničová. Korunové dlhopisové fondy sa tak prakticky nezmenili.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 16:30