StoryEditor

Príspevok na opateru získa i príbuzný

30.04.2019, 00:00
Hendikepovaným osobám poskytuje štát finančné, ale aj ďalšie úľavy. Život im uľahčujú napríklad kompenzačné pomôcky. Ako sa o ne uchádzať a s akými dokladmi, vysvetľujú odborníci.

Odpovedá ministerstvo práce

1. Preukaz ŤZP
Som ťažko zdravotne postihnutý a chcel by som si vybaviť preukaz. Kde to môžem urobiť a aké sú podmienky?
Podáte žiadosť na oddelení posudkových činností úradu práce v mieste trvalého pobytu. Platí to, ak žiadate o preukaz ŤZP na parkovanie alebo pre asistenta. Ak máte trvalý pobyt v zahraničí a prechodný na našom území, žiadosť podáte na Slovensku. Za maloletého komunikuje rodič alebo osoba, ktorá má dieťa zverené do starostlivosti na základe rozhodnutia súdu. Ak ťažko zdravotne postihnutá osoba nie je spôsobilá na právne úkony, s jej povolením a na základe lekárskeho posudku špecialistu môže žiadosť podať oprávnená osoba. Na preukaz máte nárok, ak je miera vašej funkčnej poruchy najmenej 50 percent. Funkčnou poruchou sa myslí nedostatok telesných, duševných alebo zmyslových schopností.

2. Lekársky posudok
Keď chcem preukaz, musím absolvovať lekársku prehliadku. Je na to potrebné navštíviť obvodného lekára?
Posudzovať váš zdravotný stav bude lekár z pobočky Sociálnej poisťovne. Lekár zhodnotí zdravotný stav, jeho zmeny a poruchy, ktoré priamo vplývajú na vaše postihnutie. Tiež zistí mieru funkčnej poruchy a zhodnotí spoločenské dôsledky, ktoré máte pre svoj nedostatok na rozdiel od zdravého človeka. Zároveň preveruje, či dokážete poskytnúť písomný súhlas a potrebujete špeciálnu starostlivosť. Súčasťou posudku je tiež preverenie opatrovateľa, lekár preveruje jeho psychickú a fyzickú spôsobilosť.


3. Nález špecialistu
Aké informácie potrebuje lekár pri posudzovaní môjho stavu – čo všetko musím doložiť?
Nie je potrebné dokladať nič špeciálne, doktor má ako podklad hlavne lekársky nález, ktorý by nemal byť starší ako šesť mesiacov. Ak je podľa lekára váš stav chronický s trvalým poškodením alebo je isté, že sa nezlepší, nález môže byť starší ako šesť mesiacov. Pri ďalšom posúdení môže vychádzať aj z nálezu od šp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 19:05