StoryEditor

Investičný horoskop

04.06.2007, 00:00

Dnes sa zverejňujú údaje za vývoj cien výrobcov v eurozóne, ktoré by mohli byť nápomocné pri hľadaní dlhodobého smerovania inflačného vývoja. Európska centrálna banka už predbežne naznačila zvýšenie základných úrokových sadzieb eurozóny v júni, ku ktorému by mohlo dôjsť už na zasadnutí bankovej rady v stredu, ale naďalej pretrvávajú obavy, že toto zvyšovanie nemusí byť posledné. Dôležitú úlohu budú mať aj údaje o vývoji nezamestnanosti v Spojených štátoch, ktoré prichádzajú na trh vo štvrtok. V piatok vychádzajú údaje za vývoj hrubého domáceho produktu za prvý štvrťrok v Maďarsku.
Uplynulý týždeň na stredoeurópskych akciových trhoch charakterizoval pokračujúci trend rastu cien akcií. Stredajšie rozhodnutie čínskej vlády zaviesť až trojnásobnú daň z akciových obchodov zasiahlo síce obchodovanie v strede týždňa, ale pozitívny začiatok a najmä silná pozitívna korekcia po stredajších poklesoch zanechali pozitívnu bilanciu po obchodnom týždni.
Pražská burza začala minulý týždeň optimisticky a pondelok uzatvárala rastom o 0,7 percenta. Nadpriemerne rástli akcie Komerčnej banky, ktoré vymazávali predchádzajúce straty a titul Telefonica O2. Naopak, nedarilo sa akciám ECM, ktoré po zverejnení poklesu čistého zisku za 1. štvrťrok stratili 1,2 percenta. Utorkový obchodný deň zanechal pražský akciový index prakticky bez zmeny, pretrvával však tlak na realitný sektor, keď akcie Orco klesli o 1,1 percenta. Negatívny vývoj na svetových akciových trhoch v stredu spôsobil plošný pokles aj na pražskej burze, aj keď sa vývoj pred záverom obchodovania stabilizoval a index PX stratil nakoniec iba pol percenta. Plošný pokles najvýraznejšie zasiahol akcie Unipetrol, naopak, akcie Telefonica O2 dokázali rásť aj napriek zlému sentimentu na trhu. Vo štvrtok sa však nálada na burze výrazne zlepšila a počas plošného rastu titulov sa posilnil index PX o 0,7 percenta. Prekvapujúco silný dopyt sa prejavoval v sektore realitných developerov, keď Orco aj ECM vymazávali predchádzajúce straty. V piatok sa pražská burza po plošnom raste akciových titulov dostala dokonca na nové historické maximum.
Kratší obchodný týždeň kvôli pondelňajšiemu štátnemu sviatku v Maďarsku sa začal pozitívne, keď index BUX, ťahaný hore rastom akcií Egis a OTP, sa posilnil o 0,7 percenta. Mimoriadne silný rast titulu Egis bol reakciou na zvýšené investičné odporúčania investičných analytikov. Egis dokázala udržať rastúci trend aj v stredu, a to napriek všeobecným poklesom akciových trhov po správach z Číny. Štvrtkový obrat v nálade investorov priniesol plošný rast, v ktorom sa v dôsledku svetových cien ropy vyznamenali akcie MOL, podporil index BUX o silných 2,8 percenta. V piatok síce prišla mierna korekcia na akcie spoločnosti Egis, ale budapeštiansky trh celkovo vzrástol o 1,1 percenta. Víťazom pondelňajšieho obchodovania na varšavskej burze sa stali akcie KGHM, ktoré reagovali na rast svetových cien medi. Index WIG20 sa posilnil v pondelok o 1,1 percenta a na tento rast sa podarilo nadviazať aj v utorok, keď sa dostal o ďalších 0,4 percenta vyššie. Keď valné zhromaždenie spoločnosti KGHM rozhodlo o vyplatení celého čistého zisku z roku 2006 na dividendách, akcie napriek poklesom akciových trhov dokázali rásť tretí deň v rade a pridali úctyhodných 3,5 percenta na hodnote. Štvrtkové zlepšenie sentimentu na svetových akciových trhoch v spojení so správami o silnom raste poľského hospodárstva v prvom štvrťroku 2007 podporili varšavskú burzu v raste a WIG20 vyletel o 1,9 percenta. Piatkový mimoriadne silný záver obchodného týždňa, v ktorom si index WIG20 pripísal 2,4 percenta, sa konal hlavne zásluhou bankových titulov Pekao a PKO.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 11:33