Aurel StodolaWikimedia Commons
StoryEditor

Bratislava si pripomenula vedca Aurela Stodolu. Učil aj Alberta Einsteina

09.05.2019, 16:40
Autor:
TASRTASR
V Bratislave si pripomenuli 160. výročie narodenia slovenského fyzika a technika Aurela Stodolu. Učil aj Alberta Einsteina.

V Bratislave pokračovala séria prednášok venovaná slovenskému rodákovi Aurelovi Stodolovi. Tá sa začala ešte minulý rok vo švajčiarskom Zürichu. O Stodolovi je známe, že medzi jeho študentov patril aj slávny teoretický fyzik Albert Einstein.

Konferencia venovaná Stodolovi
Vo štvrtok na konferencii organizovanej Slovenským plynárenským priemyslom vystúpil štátny tajomník Ministerstva zahraničných Lukáš Parízek či veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie na Slovensku Alexander Hoffet.

„Aurel Stodola bol ten typ človeka, ktorý hľadal neustále cestu vpred. Využil každú chvíľu života na to, aby sa zlepšoval a aby nejakým spôsobom inovoval a bádal vo vede. Myslím si, že to je práve to, čo by si mali Slováci zobrať ako ponaučenie z jeho života a použiť v našom domácom prostredí. Či sa to týka ekonomiky, vedy alebo školstva,“  povedal pre TASR štátny tajomník.  Podľa neho by snahou Slovákov mala byť túžba neustále sa vyvíjať. 

Na oslave výročia sa podieľala aj Slovenská obchodná a priemyselná komora. Jej predseda Peter Mihók tvrdí, že komora ani chvíľu neváhala podieľať sa na oslave výročia. „Bol to človek, ktorý si takúto poctu zaslúži. Okrem toho, komora má k Stodolovcom veľmi blízko. Veď Aurelov brat Kornel Stodola bol začiatkom 20. rokov 20. storočia prezidentom Bratislavskej obchodnej komory, ktorá v tom období významnou mierou prispela k rozvoju obchodu a priemyslu na Slovensku," zdôraznil Mihók.

Otec plynovej turbíny
Aurela Stodolu má v úcte aj vedenie Slovenského plynárenského a naftového zväzu. „My plynári sa hlásime k Aurelovi Stodolovi, pretože okrem parných turbín bol aj otcom plynových turbín. Mnohé jeho exponáty dodnes existujú, napríklad tepelné čerpadlo vykuruje Radnicu v Ženeve,“ povedal jeho výkonný riaditeľ Ján Klepáč.

Podľa koordinátora osláv vo Švajčiarsku a na Slovensku Miroslava Šuvadu, ktorý sa skúmaniu osobnosti Stodolu venuje 51 rokov, spočíva veľkosť jeho osobnosti v obrovskom talente. „Zaujímal sa o svoj odbor, no nielen o konštrukciu strojov, ale aj o fyziku, matematiku, biológiu či chémiu,“ povedal.

Podpora zo Švajčiarska
Ako však dodal, pre kariéru Stodolu bola významná aj finančná podpora zo strany Švajčiarska. „Švajčiarska vláda mu ponúkla ako talentovanej osobe peniaze, aby vybudoval najlepšie laboratórium svojej doby. Bol aj veľmi ľudský k svojim študentom a skromný,“ uzavrel Šuvada s dôvetkom, že práve podpora jeho študentov zohrala ďalšiu významnú rolu v ceste vedcov za pokrokom.

Oslavy 160 výročia jeho narodenia sa uskutočnili v Trenčianskych Tepliciach, v Košiciach a budú pokračovať v Liptovskom Mikuláši a v Žiline.

01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-03 09:51:29 - Feat.: - Title: Fiat 128: Ukázal smer, motorizoval mnohé krajiny a jazdil ním aj samotný Enzo Ferrari 05 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:11