StoryEditor

Pri nájme je cena výsledkom dohody

15.05.2019, 00:00
Rozhodli ste sa farmárčiť, avšak svoje kúsky pozemkov máte na rôznych miestach. Riešením môže byť podnájomná zmluva, vysvetľuje Roman Hamala, vedúci partner kancelárie Hamala Kluch Víglaský.

Ľudia väčšinou nerozoznávajú rozdiel medzi nájomnou a podnájomnou zmluvou. Mohli by ste upozorniť, za akých podmienok sa uzatvára nájomná zmluva na poľnohospodársky pozemok a za akých podnájomná zmluva?
Základný rozdiel je v osobe prenajímateľa. Nájomná zmluva sa uzatvára medzi vlastníkom pozemku ako prenajímateľom a nájomcom, napríklad družstvom. Podnájomná zmluva sa uzatvára medzi nájomcom a podnájomcom, ktorým môže byť iné družstvo alebo fyzická osoba, povedzme živnostník, napríklad mladý hospodár.

Nájomnú zmluvu uzatvára vlastník v pozícii prenajímateľa s nájomcom na obdobie minimálne päť rokov. Prečo je takto stanovené obdobie nájmu?
Stanovil ju zákon o nájme poľnohospodárskych pozemkov. Pokiaľ ide o nájomné, to sa však platí raz ročne, a to pozadu k 1. októbru kalendárneho roka. Je tiež možné, aby si zmluvné strany dohodli platby inak. Podnájomnú zmluvu môže uzatvoriť nájomca len vtedy, ak to jeho nájomná zmluva nezakazuje. Pri podnájomnej zmluve neplatí časové obmedzenie trvania podnájmu na obdobie minimálne päť rokov a sa môže uzavrieť aj na kratší čas. Podnájomné sa platí tiež pozadu, pričom splatnosť je zákonom stanovená na 1. apríla a 1. októbra. Aj v tomto prípade sa v zmluve dá dohodnúť na inej splatnosti.

Ako je stanovená výška platby pri podnájme?
Minimálna výška podnájomného je rovnaká ako pri nájme, teda jedno percento z hodnoty pozemku. Hodnota pozemku sa pre účel výpočtu výšky nájmu a podnájmu určuje vyhláškou ministerstva pôdohospodárstva. V prípade uzatvorenia podnájomnej zmluvy má nájomca povinnosť túto skutočnosť oznámiť prenajímateľovi do 30 dní od uzatvorenia.


Ako musí vlastník postupovať, ak chce nájomnú zmluvu vypovedať?
Výpoveď musí byť vždy písomná. Odporúčame jasne dohodnúť spôsob doručovania písomných zásielok. V prípade nájmu na dobu neurčitú prenajímateľ vypovedá zmluvu k 1. novembru daného roku a výpovedná lehota bude jeden rok, ak si s nájomcom v zmluve nedohodli inú dĺžku výpovednej lehoty. V prípade nájmu na dobu určitú si prenajímateľ a nájomca musia v zmluve jasne dohodnúť možnosť výpovede, dĺžku výpovednej lehoty – musí byť minimálne tri mesiace a najmä obdobie, v ktorom je možné vypovedať zmluvu. Nebolo by rozumné, ak by prenajímateľ vypovedal zmluvu po tom, čo nájomca zaseje. Odporúčame dohodnúť podmienky výpovede tak, aby sa zmluva skončila v zimnom období, napríklad od 1. novembra do 31. marca.

Do akej miery vie vlastník ovplyvniť výšku nájmu?
Ako pri každom zmluvnom type, aj pri nájomnej zmluve je cena výsledkom ponuky a dopytu. Ak prejaví viacero poľnohospodárov záujem o prenájom pôdy konkrétneho vlastníka, tak ten má silnejšiu vyjednávaciu pozíciu. To isté možno povedať aj vtedy, ak vlastník vlastní pôdu o veľkej rozlohe. V tejto situácii si vlastník spravidla dokáže presadiť výšku nájmu podľa jeho predstavy.

V praxi väčšinou bežný vlastník nedisponuje veľkou rozlohou pôdy, a takisto o prenájom jeho pôdy nemá záujem viacero subjektov. Väčšinou len lokálne družstvo. Čo má v takej situácii robiť?
Vlastníci zvyknú nesúhlasiť s prvou ponukou...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:39