StoryEditor

Takto vymeníte nájomcu vašej pôdy

16.05.2019, 00:00
Prenajímanie pôdy na poľnohospodárske využitie je často jediný spôsob, ako sa postarať o obhospodarovanie rozdrobeného vlastníctva. Odborníci z praxe upozorňujú na najnovšie pravidlá prenájmu aj na situáciu v evidovaní pôdy.

Odpovedá advokát Róbert Bános
1. Nové zmluvy
Nájomné zmluvy na pôdu sa už automaticky neobnovujú, tak ako to bolo v minulosti?
Nie. Na rozdiel od predchádzajúcej právnej úpravy sa po svojom skončení automaticky neobnovujú. Platí totiž, že keď uplynie dohodnutý čas nájmu, musíte vy ako vlastník a zároveň prenajímateľ s družstvom, agropodnikom alebo roľníkom ako nájomcami uzavrieť novú nájomnú zmluvu. Zákon stanovuje, že ak ide o pozemok, ktorý sa užíva bez nájomnej zmluvy, doručí jeho vlastník užívateľovi pozemku návrh na uzatvorenie nájomnej zmluvy alebo výzvu na vrátenie a prevzatie pozemku.

2. Nájom na neurčitú dobu
Ak sa neuzatvorí nájomná zmluva alebo ak bola doručená výzva na vrátenie a prevzatie pozemku?
V takom prípade je užívateľ povinný pozemok vrátiť do 30 dní po zbere úrody alebo ak sa na ňom nezaložila úroda, do konca príslušného roka. Pozor však, ak nájomca najskôr rok a najneskôr dva mesiace pred skončením nájmu doručí prenajímateľovi návrh novej zmluvy a ak ho prenajímateľ do dvoch mesiacov neodmietne, vznikne nájom uzavretý na neurčito.

3. Zákonné lehoty
Na aké obdobie sa uzatvárajú nájomné zmluvy na pôdu?
Na poľnohospodárske účely pri prevádzkovaní podniku sa pozemok prenajíma najmenej na päť rokov a spravidla, až na určité výnimky, najviac na 15 rokov. V zmysle novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov platí aj zásada, že nájomná zmluva musí mať písomnú formu.


4. Obsah dohody
Aké základné body musí zmluva o nájme poľnohospodárskeho pozemku vždy obsahovať?
Presné identifikačné údaje vlastníka ako prenajímateľa a nájomcu. Označiť treba predmet nájmu, určiť výšku nájomného, čas trvania nájomného vzťahu. Vhodná je úprava výpovede, presnejšie výpovedných dôvodov, eventuálne možnosť skončenia nájmu dohodou a tiež
možnosti doručovania druhej zmluvnej strane fikciu doručenia.

5. Na cudzom pozemku
Čo ak niekto hospodári na cudzom pozemku bez nájomnej zmluvy?
Zákon stanovuje, že ak ide o pozemok, ktorý sa užíva bez nájomnej zmluvy, doručí jeho vlastník užívateľovi pozemku návrh na uzatvorenie nájomnej zmluvy alebo výzvu na vrátenie a prevzatie pozemku. Ak nedôjde k uzatvoreniu nájomnej zmluvy alebo ak bola doručená výzva na vrátenie a prevzatie pozemku, je užívateľ pozemku povinný pozemok vrátiť do 30 dní po zbere úrody alebo ak ide o pozemok, na ktorom nebola založená úroda, do konca príslušného kalendárneho roka.

6. Ponuka agropodnikateľa
Ak doterajší nájomca agropodnikat...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 03 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-08-30 12:31:30 - Feat.: - Title: Rakúsko zavedie cenový strop pre väčšinu nájomných zmlúv
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:09