StoryEditor

Najčastejšie príklady z praxe (2 % daň)

29.03.2006, 00:00

Zamestnanec sa rozhodol poukázať podiel zaplatenej dane občianskemu združeniu, škôlke, ktorú navštevuje jeho dieťa. Ako má postupovať?
-- Výsledok ročného zúčtovania, ktoré mu urobil zamestnávateľ, u ktorého si počas roka uplatňoval nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na seba a nárok na daňový bonus na dieťa, je tento:
-- vypočítaná daň podľa § 15 zákona o dani z príjmov z jeho zdaniteľnej mzdy v sume 8 500 Sk,
-- daň po uplatnení nároku na daňový bonus na jedno dieťa (5 000 Sk) za celé zdaňovacie obdobie roka 2005 predstavuje sumu 3 500 Sk,
-- preplatok na dani vyplynul z uplatnenia nezdaniteľných častí základu dane fyzickej osoby podľa § 11 ods. 1 písm. c) až e), a to zaplateného poistného v roku 2005 na doplnkové dôchodkové sporenie a účelové sporenie v sume 12 000 Sk.
Finančnú sumu do výšky 2 % zo sumy 3 500 Sk, najmenej však 20 Sk (teda sumu od 20 Sk do 70 Sk), môže tento daňovník poukázať zo zaplatenej dane ním určenej právnickej osobe, napríklad občianskemu združeniu), ktoré je vo verejnom zozname. Tento zoznam Notárska komora SR zverejnila do 15. januára 2006.
Zamestnanec vyplní vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane (príloha č. 1) na základe potvrdenia o poukázaní podielu zaplatenej dane (príloha č. 2). Potvrdenie mu na jeho požiadanie vystaví zamestnávateľ, ktorý mu urobil ročné zúčtovanie dane.
Zamestnanec nepožiadal svojho zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane za rok 2005, ale do 31. marca podá daňové priznanie k dani z príjmu fyzickej osoby a chce využiť svoje právo, poukázať 2 % zo zaplatenej dane jednej z neziskových organizácií. Ako má postupovať?
-- Súčasťou daňového priznania je aj vyhlásenie o poukázaní 2 % zo zaplatenej dane. Ak bude zamestnanec podávať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby:
-- na type tlačiva A, tak má možnosť vyplniť VIII. oddiel, kde na riadku 68 uvedie sumu 2 % zo zaplatenej dane (daň z riadku č. 55 ) a na riadku 69 vyplní údaje o prijímateľovi.
-- na type tlačiva B, tak má možnosť vyplniť XII. oddiel, kde na riadku 108 uvedie sumu 2 % zo zaplatenej dane (daň z riadku č. 90 ) a na riadku 109 vyplní údaje o prijímateľovi.
Ktorému správcovi dane podáva daňovník vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane?
Správcom dane, ktorému podáva daňovník vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane, je
-- miestne príslušný správca dane podľa trvalého pobytu, pre fyzickú osobu -- daňovníka, ktorý podáva daňové priznanie,
-- miestne príslušný správca dane podľa trvalého pobytu, pre zamestnanca -- daňovníka, ktorému vykoná ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti zamestnávateľ,
-- správca dane podľa sídla právnickej osoby, ktorá podáva daňové priznanie, ktorého súčasťou je aj vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane.
Čo ak daňovník podá dodatočné daňové priznanie a jeho daňová povinnosť je iná ako bola, keď podával vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane?
-- Podiel zaplatenej dane poukázaný správcom dane prijímateľovi sa už nemôže upravovať, ak daňovník dodatočne zistí, že jeho daňová povinnosť je iná ako pôvodne uviedol vo vyhlásení. Ak daňovníkovi dodatočne vznikne preplatok na dani z príjmov, tak o rozdiel medzi sumou poukázanou prijímateľovi a sumou vo výške 2 % z upravenej daňovej povinnosti, sa daňovníkovi zníži preplatok na dani. Prijímateľ nebude musieť vyrovnať vzniknutý rozdiel, nebude sa od neho žiadať, aby tento rozdiel vrátil.
Aké podmienky musia byť splnené, aby správca dane poukázal podiel zaplatenej dane prijímateľovi uvedenému vo vyhlásení?
-- Daňovníci -- fyzické a právnické osoby, ktorí podávajú vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane, nesmú mať nedoplatok na dani z príjmov.
Dozvie sa daňovník, že jeho podiel dane bol už poukázaný prijímateľovi?
-- Správca dane je povinný po splnení podmienok previesť podiely zaplatenej dane na účet prijímateľa do 3 mesiacov po lehote na podanie vyhlásenia. Ak neboli splnené podmienky alebo ak predložené vyhlásenie obsahuje nesprávne údaje o prijímateľovi, nárok na poukázanie sumy zodpovedajúcej podielu zaplatenej dane zanikne. O týchto skutočnostiach informuje správca dane daňovníka (nie prijímateľa) bez zbytočného odkladu. Správca dane nevydáva zoznamy daňovníkov, ktorí poukázali podiel zaplatenej dane.
Dokedy musí prijímateľ použiť finančné prostriedky poukázané z podielu zaplatenej dane správcom dane?
-- Prijímateľ, ktorému bude poukázaný podiel zaplatenej dane za rok 2005, ho musí použiť najneskôr do 31. decembra 2007, teda najneskôr do konca roka nasledujúceho po roku, v ktorom bol podiel dane poukázaný na jeho účet. Ak by tento podiel dane prijímateľ nepoužil na ustanovené činnosti, porušil by rozpočtovú disciplínu podľa zákona o rozpočtových pravidlách. V takom prípade je povinný podiel zaplatenej dane prijímateľ vrátiť do štátneho rozpočtu do 90 dní odo dňa vzniku skutočnosti, ktorá zakladá povinnosť vrátiť takýto poskytnutý podiel zaplatenej dane.
Ak v ročnom prehľade prijímateľov, ktorý zostavilo Daňové riaditeľstvo Slovenskej republiky, je u prijímateľa súhrn podielov zaplatenej dane z príjmov fyzických a právnických osôb vyšší ako 100 000 Sk, vzniká prijímateľovi povinnosť do 12 mesiacov odo dňa zverejnenia tohto zoznamu zaslať informáciu o použití podielu zaplatenej dane na zverejnenie v Obchodnom vestníku. Ak zákon o účtovníctve ustanovuje, že je pri použití podielu zaplatenej dane potrebný aj výrok audítora, tak je potrebné splniť aj túto povinnosť. Výrok audítora je potrebný, ak suma ročného podielu prijatej dane je vyššia ako 1 milión.
Ročný prehľad prijímateľov za predchádzajúci rok zverejňuje Daňové riaditeľstvo Slovenskej republiky vždy do 31. januára a zároveň tento prehľad zasiela Notárskej komore SR. Ak prijímateľ nesplní povinnosť, nezašle presnú špecifikáciu použitia podielu zaplatenej dane na zverejnenie do Obchodného vestníka, Notárska komora SR nezaradí prijímateľa do zoznamu prijímateľov na obdobie 3 rokov počnúc rokom, v ktorom došlo k nesplneniu tejto povinnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. jún 2024 02:49