StoryEditor

Pokles indexov zapríčinil Fed a ropa

Akciové trhy sa minulý týždeň opäť oslabili. Katalyzátorom poklesov bolo utorkové zasadnutie Fedu, ktoré zvýšilo kľúčové úrokové sadzby o 0,25 percenta na 3,75 percenta. Cena ropy sa začiatkom týždňa opätovne vyšplhala nad 68 dolárov za barel, pretože hurikán Rita ohrozoval ropné plošiny a rafinérie v oblasti Mexického zálivu a Texasu.
V korporátnych správach minulý týždeň rezonovalo oznámenie spoločnosti Oracle, výrobcu softvéru, ktorá reportovala 25-percentný nárast príjmov, čím splnila očakávania trhu. Taktiež uviedla, že v nadchádzajúcich mesiacoch očakáva ďalší rast zisku vďaka nedávnej akvizícii spoločnosti PeopleSoft. Na začiatku minulého týždňa firma tiež oznámila prevzatie spoločnosti Siebel Systems za 5,85 miliardy dolárov. Oracle očakáva, že táto akvizícia zvýši jej zisk o ďalších 100 až 150 miliónov dolárov.
Z makroekonomických správ medzi investormi rezonoval pokles indexu hlavných ekonomických ukazovateľov v auguste o 0,2 percenta. Ekonómovia očakávali pokles indexu, ktorý vypovedá o budúcej ekonomickej aktivite v budúcich šiestich až deviatich mesiacoch, o 0,3 percenta.
Blue chips index Dow Jones Industrial Average uzatváral piatok na úrovni 10 419 bodov, čo znamenalo pokles za týždeň o 2,1 percenta. Širší index Standard and Poor´s 500 v piatok dosiahol hodnotu 1 215 bodov, a oslabil sa tak za týždeň o 1,8 percenta. Technologický barometer Nasdaq Composite Index počas minulého týždňa stratil 2,1 percenta.
Deutsche Bank v piatok vyhlásila, že plánuje stať sa svetovou jednotkou investičného bankovníctva. Generálny riaditeľ banky J. Ackermann zdôraznil, že Deutsche Bank sa v raste spolieha na vlastné zdroje. "Chceme rásť organicky. Veľké akvizície neplánujeme," povedal Ackermann. Dôraz na investičné bankovníctvo podľa neho neznamená, že sa banka vzdá ostatných aktivít, dodal.
Najväčší producent zemného plynu na svete, Gazprom, ponúka na predaj akcie v hodnote 4,5 miliardy dolárov, aby mohol financovať kúpu ruskej ropnej spoločnosti Sibneft, ktorej by sa stal majoritným vlastníkom. Gazprom zrejme budúci týždeň prevezme v tejto ruskej firme podiel v hodnote 12 miliárd dolárov od skupiny akcionárov vedených ruským miliardárom Romanom Abramovičom, oznámili to bankári dohadujúci tento obchod. Akvizícia by sa mala uskutočniť do konca roku 2005.
Európsky región skončil minulý týždeň tiež v stratách. Nemecký index DAX sa oslabil o 2,1 percenta, francúzsky index CAC o 0,7 percenta. Japonský index NIKKEI 225 sa posilnil počas minulého týždňa o 1,5 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 16:05