StoryEditor

Pozemky: najmite si sledovaciu službu

Kam sa obrátiť pri podozreniach z podvodu na pozemkoch, ako si zabezpečiť vstup na parcelu cez cudzí pozemok alebo ako predchádzať exekúcii majetku. Na tieto a ďalšie otázky odpovedajú odborníci.

Odpovedá Martin Kormoš, hovorca Slovenského pozemkového fondu

1. Podmienky vydržania
Aké sú podmienky na vydržanie pozemku?
Vydržanie je osobitný zákonný spôsob nadobudnutia vlastníckeho práva. S prihliadnutím na doterajšiu rozhodovaciu prax súdov možno klasifikovať predpoklady na vydržanie takto – musí ísť: o spôsobilý predmet vydržania, spôsobilý subjekt, oprávnenosť držby, o dobrú vieru vydržateľa a tiež o nepretržitosť držby počas celej zákonnej doby. Právnym následkom splnenia predpokladov je, že oprávnený držiteľ získa vlastnícke právo. Je to okamih, keď uplynie vydržacia doba a zároveň zanikne vlastnícke právo doterajšieho vlastníka. Predpoklady sú nastavené tak, že ak sa z nich nesplní čo i len jeden, vydržanie nenastane.

2. Podklady na osvedčenie
Aké podklady musím predložiť, ak chcem vydržať pozemok?
Podkladom je vaša písomná žiadosť, aby ste dostali vyjadrenie k osvedčeniu vyhlásenia o vydržaní. Žiadosť má obsahovať: základné údaje o vás ako osobe žiadateľa, identifikáciu nehnuteľností, právne skutočnosti a dôkazy vo forme dokladov a súvisiacich listín, o ktoré opierate tvrdenia o vydržaní vlastníckeho práva, začiatok plynutia lehoty na vydržanie, od ktorej máte nehnuteľnosť nerušene a dobromyseľne v oprávnenej držbe, a dátum vyhotovenia žiadosti plus podpis. Pri zastúpení žiadateľa inou osobou na základe splnomocnenia je neoddeliteľnou súčasťou plná moc s úradne overeným podpisom splnomocniteľa alebo overená kópia plnej moci.

3. Zmeny v novele
Už viac ako tri roky platí novela Notárskeho poriadku, ktorá zmenila niektoré postupy pri vydržaní. Čoho sa to dotklo?

Podľa tejto novely musí osvedčenie vyhlásenia o vydržaní vlastníckeho práva k nehnuteľnosti, ak je v správe Slovenského pozemkového fondu, obsahovať naše vyjadrenie len vtedy, ak ide o nehnuteľnosti mimo zastavaného územia obce. V takomto prípade je vyjadrenie fondu, že nemá k vzniku vlastníckeho práva výhrady, povinnou súčasťou osvedčenia. Fond postupne preveruje každé osvedčenie vyhlásenia o vydržaní pozemkov, ktoré sú v jeho správe či nakladaní, o ktorých sa dozvie. Ak osvedčeniu nepredchádzalo kladné vyjadrenie fondu a nadobúdateľ nepreukáže, že splnil podmienky vydržania, automaticky sa posudzuje možnosť uplatniť trestné oznámenie či žalobu.


4. Neznámi vlastníci
Koľko je pozemkov neznámych vlastníkov, prípadne aký je počet týchto vlastníkov na Slovensku?
Slovenský pozemkový fond neeviduje počty nezistených vlastníkov, on len spravuje pozemky vo vlastníctve štátu a s pozemkami nezistených vlastníkov len nakladá. Fond sa vyjadruje v konaní pozemkových úprav a môže podávať námietky k etapám konania, najmä k výpisu z registra pôvodného sta...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-07-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Drevo sa nedá ťažiť všade. Podľa čoho sa to určuje a ako pozemok získať? (+ príklady) 04 - Modified: 2023-06-21 13:30:00 - Feat.: - Title: Chcete výhodne predať lesné pozemky? Najprv si zistite jednu dôležitú vec 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 15:45