01.11.2005, 23:00

Kukan o vízach do USA
Minister zahraničných vecí Eduard Kukan si netrúfa povedať, koľko rokov potrvá, kým USA zrušia vízovú povinnosť voči Slovensku. "Ešte asi nie sme pred dverami takéhoto rozhodnutia," vyhlásil po stretnutí s americkou ministerkou zahraničných vecí Condoleezzou Riceovou. Posun vpred nastal podľa neho v tom, že americká strana kladne ohodnotila plnenie úloh, na ktorých sa Slovensko dohodlo s USA. Percento zamietnutých žiadostí o americké víza je podľa neho nižšie, ale ešte vždy nie pod tromi percentami, ako je americké kritérium. Potrebné bude tiež zavedenie pasov s biometrickými údajmi. V otázke zrušenie vízovej povinnosti sa podľa neho začínajú angažovať aj zahraniční Slováci. "Začínajú pociťovať tlak aj od veľkých amerických firiem, ako sú US Steel," dodal. (TASR)

Elektrárne cez telefón
Stredoslovenská energetika zriadila v rámci služieb zákazníkom Telefonické zákaznícke centrum. Ide o rovnocennú služba s tými, ktoré v súčasnosti poskytujú obchodné kancelárie. K dispozícií je číslo pre domácnosti (0850111468) a pre podnikateľov i organizácie (0850123555). Centrum je zákazníkom k dispozícii v každý pracovný deň od 6. do 20. hodiny. Zvýšenie jeho kapacity umožní, aby počet obchodných kancelárií znížil na 12 a postupne v roku 2006 ukončiť činnosť obchodných kancelárií aj vo väčších mestách -- k 1. marcu v Čadci a Žiari nad Hronom a k 1. aprílu v Liptovskom Mikuláši, Martine a vo Zvolene. (TASR)
Ilustračná snímka TASR/J. Ďurník

Zápis do českého obchodného registra
Každý návrh na zápis v obchodnom registri v Českej republike vyžaduje predložiť záväzne platný formulár. Ustanovuje to Vyhláška Ministerstva spravodlivosti č. 250/2005 Zb. Novela Obchodného zákonníka č. 216/2005 Zb. s účinnosťou od 1. júla obsahuje v prílohách návrhy na zápis do obchodného registra pre konkrétne tituly. Formuláre sú prístupne aj na portal.justice.cz. Tu sú aj praktické pokyny pre ich vyplnenie.

SMS správy si Slováci obľúbili
Podľa výsledkov prieskumu, ktorý v septembri uskutočnila na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov spoločnosť GfK Slovakia, je komunikácia cez SMS správy veľmi obľúbená. Viac ako tri štvrtiny Slovákov používajúcich mobilný telefón odošle minimálne jednu správu týždenne. Všeobecne viac ich využívajú mladí ľudia do 30 rokov. Na frekvenciu posielania má vplyv aj výška príjmu, ktorý však nespôsobuje až také veľké rozdiely -- študenti a mladí ľudia väčšinou patria do nižšej príjmovej skupiny. Až 26 percent používateľov posiela SMS správy niekoľkokrát za deň a 76 percent odošle správu najmenej raz za týždeň. Najintenzívnejšie túto službu využívajú študenti, keď 54 percent z nich posiela SMS správy niekoľko krát za deň a až 96 percent odošle aspoň jednu SMS správu za týždeň.

Kedy odložiť pracovnú cestu (štátne sviatky v novembri)
Krajina Sviatok
Nemecko 16.
Poľsko 11.
Slovensko 17.
Veľká Británia 30.
Rusko 7.
Česká republika 17.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 23:04