StoryEditor

Najprv dovážali, dnes vyrábajú

Firma Molitas vznikla v roku 1994. Založili ju traja mladí kysuckí podnikatelia, ktorí dovážali polyuretánovú penu z Poľska. Neskôr ju začali aj spracúvať pre nábytkárske firmy na Slovensku. Hodila sa totiž na čalúnenie. "K nábytku nás priviedol náš bývalý spoločník, ktorý mal čalúnnictvo. Postupne sme zistili, že penu možno spracúvať a predávať domácim výrobcom mäkkého čalúneného nábytku," spomína na začiatky konateľ a obchodný riaditeľ Molitasu Milan Gašperák.
Po absolvovaní strednej poľnohospodárskej školy začínal ako agronóm na poľnohospodárskom dvore Lieskovec, Štátneho majetku v Čadci. Keď začalo pôdohospodárstvo v deväťdesiatych rokoch upadať, prepúšťanie postihlo aj jeho. Bývalý poľnohospodársky technik sa musel preškoliť na nový odbor. Zato však dnes je z neho úspešný podnikateľ.
Pomohli aj eurofondy
Na začiatku podnikania si majitelia firmy prenajali výrobné priestory, rozbehli obchody a začali spoločnosť rozširovať. V roku 1999 kúpili bývalé sklady nábytku v Rakovej, kam namontovali prvé stroje nemeckej firmy Albrecht Baeumer, významného výrobcu strojov v brandži. Kysučania kúpili stroje z výhodných úverov žilinskej pobočky VÚB, okrem toho v roku 2004 dostali 10 miliónov korún z eurofondov v rámci sektorového operačného programu Priemysel a služby.
Polyuretánovú penu spracúvajú na tvarovacích a rezacích pílach do tvarov podľa požiadaviek nábytkárov. Jej zvyšky potom predávajú obchodným partnerom na Slovensku, v Poľsku alebo Holandsku. Tí ich používajú ako surovinu v stavebníctve, nábytkárskom a automobilovom priemysle. Kysučania kupujú polyuretánovú penu v európskych krajinách, najmä v Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Belgicku a Litve.
Firma Molitas je dnes najvýznamnejším slovenským dodávateľom peny do čalúnených súprav. A darí sa jej -- vlani mala tržby 347 miliónov korún a zaznamenala 25-percentný medziročný nárast. Má vyše sto zamestnancov s vekovým priemerom okolo 35 rokov, zväčša z Rakovej a okolia.
Expanzia aj do Česka
Firma má na Slovensku závod v Rakovej a prevádzku vo Veľkých Turovciach pri Šahách. "Do regiónu v posledných rokoch prišlo niekoľko významných európskych nábytkárskych firiem, ktoré sú našimi odberateľmi. V Krupine je to dánska firma Lind Mobler, v Tupej pri Šahách zasa belgická spoločnosť Furmi Finish. Okrem toho náš hlavný dodávateľ polyuretánovej peny British Vita otvoril v Maďarsku nový výrobný závod, ktorý je od našej prevádzky vo Veľkých Turovciach vzdialený len dvesto kilometrov. Do jej rozširovania v tomto roku chceme investovať približne 15 miliónov korún," dodal Gašperák.
Molitas sa dobre etabloval aj v Českej republike, kde v roku 2005 získal 50-percentný podiel vo firme Pureta v Hodoníne. Na zlepšenie pozície na trhu založil vlani dcérsku spoločnosť Molitas Czech v Jaroměři. Molitasu pomohol aj vstup Slovenska do EÚ. Vďaka nemu sa zlepšili podmienky dovozu i obchodovanie s európskymi partnermi.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 04:26