StoryEditor

Vykonateľnosť rozhodnutí je po novom možné zistiť aj online

01.06.2019, 00:00
Autor:
jmejme
Výsledky vyhľadávania v registri sa zatiaľ nedajú použiť na právne úkony.

Ministerstvo spravodlivosti pod vedením Gábora Gála predstavilo pilotný projekt, v ktorom je možné overiť si platnosť a vykonateľnosť súdnych rozhodnutí. Pokiaľ je váš sporu už rozhodnutý, ale nie ste si istý či je rozsudok účinný, po novom si jeho právoplatnosť a následnú vykonateľnosť budete vedieť overiť aj cez internet.

Novinku objasňuje minister spravodlivosti Gábor Gál. „Dôvodom, pre ktorý rezort spravodlivosti pristúpil k zriadeniu registra, bola skutočnosť, že sa oprávnené osoby na dennej báze na súdoch dopytovali, či konkrétne rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť alebo vykonateľnosť, čo súdy enormne zaťažovalo,“ povedal minister. „Aj takýmto spôsobom chceme zabezpečiť plynulosť a rýchlejší výkon spravodlivosti pre občanov.“

Ako to funguje?

Na vyhľadanie právoplatnosti rozsudku alebo doložky vykonateľnosti musíte navštíviť stránku, ktorú zriadilo ministerstvo spravodlivosti. Na vyhľadanie prípadu potrebujete zadať kód ECLI, uviesť spisovú značku, názov súdu a dátum rozhodnutia.

Informácie sa do registra preberajú automaticky z každého súdu, všetky uvedené informácie by teda mali byť plne aktuálne.

V budúcnosti použiteľné aj na právne úkony

Novinku je v súčasnosti možné použiť iba na náhľad a zistenie či bolo rozhodnutie vydané, respektíve či už existuje doložka vykonateľnosti. V súčasnom stave nie je možné výsledky vyhľadávania použiť na právne úkony.

To však rezort do budúcna plánuje zmeniť. „Po uplynutí potrebnej doby na oboznámenie sa so systémom v aplikačnej praxi bude cieľom ministerstva, aby doložky právoplatnosti a vykonateľnosti boli použiteľné aj na právne účely,“ uvádza ministerstvo v tlačovej správe.

V budúcnosti by malo byť možné, stiahnuť si doložky použiteľné na právne úkony cez zabezpečený elektronický podpis bez nutnosti predkladať ho ďalším úradom. Tie by si tak mali vedieť overiť právoplatnosť a vykonateľnosť rozsudku automaticky.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 03 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 04 - Modified: 2024-03-19 16:04:48 - Feat.: - Title: Ohrozené milióny a amaterizmus predchádzajúcich vlád 05 - Modified: 2024-03-06 10:11:12 - Feat.: - Title: Dláždia mu cestu do SIS. Vláda odvolala Pavla Gašpara z funkcie štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:38