StoryEditor

Za podiely môžete dostať súvislé parcely

05.06.2019, 00:00
Ťažko prístupné plochy poľnohospodárskej pôdy alebo parcely, na ktorých máte len malé spoluvlastnícke podiely, vám bránia pozemok prenajať. Alebo by ste chceli sami na pôde hospodáriť. Riešením môže byť podnájomná zmluva.

Ste v situácii, že sa vám končí alebo sa už skončilo obdobie, na ktoré máte s družstvom uzatvorenú nájomnú zmluvu na svoju pôdu. Pritom váš pozemok je neprístupný, nachádza sa uprostred lánu polí a taktiež máte rozdrobené spoluvlastnícke podiely po rôznych častiach katastrálneho územia, teda nemožno ich racionálne využívať. Týmto ste splnili už dve zo štyroch podmienok potrebných na to, aby vám vyčlenili jediný podnájomný pozemok – výmerou a bonitou primeraný tým vašim. Ktoré sú ďalšie dve a čo musíte urobiť, aby ste sa dostali k jednej súvislej ploche?

Výhodnejšie podmienky
Môžete sa napríklad spojiť s ďalšími takýmito majiteľmi, s ktorými sa o pozemky delíte – alebo aj s takými, ktorí ich vlastnia vcelku – a dosiahnuť dohodu s agropodnikom. Súčet výmer všetkých podielov a pozemkov vašich alebo skupiny vlastníkov však v takomto prípade nesmie klesnúť pod dvetisíc štvorcových metrov. Štvrtou, poslednou podmienkou je, že v katastri ešte nesmie byť schválené vykonanie projektu pozemkových úprav.

Skončenie nájmu
„Ak chce vlastník sám hospodáriť na vlastných pozemkoch, mal by sa v prvom rade pokúsiť dohodnúť s agropodnikateľom, prípadne družstvom o skončení nájmu. Ak totiž ešte existuje platná nájomná zmluva, je potrebné ju najskôr skončiť dohodou alebo výpoveďou, a potom sa snažiť dohodnúť,“ radí Jozef Plieštik, vedúci pozemkového a lesného odboru Okresného úradu v Banskej Bystrici. Dohodu odporúča, je totiž schodnejšia. „Ak je pozemok niekde v strede honu, ďalšou z možností je vyčlenenie iného náhradného pozemku z obvodu užívani...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 04 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška 05 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 02:27