StoryEditor

Informatici majú tiež ceny

05.10.2006, 00:00

IT osobnosťou roka 2006 sa minulý týždeň stal koordinátor sieťového akademického programu NetAcad pre SR František Jakab. Ocenenie IT firma roka 2006 získala spoločnosť Eset a ocenenie IT projekt roka 2006 patrí spoločnosti Softec.
Výsledky už šiesteho ročníka vyhlásili ostatný štvrtok v Bratislave na spoločenskom večere IT gala. Slávnostnému večeru predchádzalo výročné podujatie slovenskej komunity informačných technológií a telekomunikácií IT summit.

Cena za školské centrá
Prestížne ceny udeľuje neformálne združenie slovenských žurnalistov a členov profesijných združení v oblasti informačných technológií a telekomunikácií. Cieľom podujatia je vyzdvihnúť odborné a manažérske úsilie osobností a firiem a zároveň prezentovať najvýznamnejšie projekty, realizované v danom roku.
Odborná komisia zostavila aj tento rok širšiu nomináciu vyše osemdesiatich osobností, firiem a projektov.
Na základe údajov z informačných dotazníkov porota hlasovaním určila užšie nominácie, tvorilo ich po päť osobností, firiem, ako aj projektov bez určenia poradia. Z nich komisia zostavená z novinárov a zástupcov profesijných organizácií vybrala ocenených. "Nominácie boli veľmi silné a vyvážené, rozhodnúť o víťazoch bolo veľmi ťažké," prezradil predseda komisie Martin Drobný z vydavateľstva Digital Visions.

Pridaná hodnota na vývoz
IT firma roka, spoločnosť Eset, je globálnym dodávateľom softvérových riešení pre ochranu a bezpečnosť dát. Vlastné produkty s vysokou pridanou hodnotou -- bezpečnostné riešenia z rodiny NOD32 - vyváža do vyše sto krajín sveta. Za tieto riešenia získala množstvo ocenení od nezávislých zahraničných autorít, počítačových magazínov. Umiestnila sa na popredných priečkach prestížneho rebríčka spoločnosti Deloitte Touche najrýchlejšie rastúcich technologických firiem v Európe, na Blízkom východe a v Afrike. Spoločnosť Eset pravidelne publikuje, investuje do rozvoja firmy, školení a vzdelávania zamestnancov. Spolupracuje aj s akademickou sférou.
Ocenenie IT projekt získala spoločnosť Softec s projektom informačného systému ISOP. Cieľom tohto projektu bolo nahradiť technologicky zastaranú aplikáciu (MS-DOS) na podporu agend výplaty sociálnych dávok moderným systémom s lepšou podporou pracovných postupov a vyšším stupňom bezpečnosti. Hlavným prínosom novej aplikácie na úrovni úradov práce, sociálnych vecí a rodiny je zjednotenie pracovných postupov na odboroch sociálnych vecí. ISOP podporuje unifikovaný postup krokov od zaevidovania žiadosti o dávku, cez posúdenie nároku až po výplatu dávky poberateľovi. Navyše dôkladnou evidenciou žiadostí a doplnkových dokladov sa referentom zlepšil prehľad o klientovi žiadajúcom o jednu z dávok. Údaje sa kontrolujú v súlade s platnou legislatívou už pri vstupe žiadostí, čo významne zvyšuje ich kvalitu.
Softec je dodávateľom informačných systémov na kľúč pre stredné a väčšie organizácie. Orientuje sa na finančníctvo, verejnú a štátnu správu, výrobné podniky, zdravotné a všeobecné poisťovne.

Kto je František Jakab
Majiteľ ceny IT osobnosť František Jakab má už od roku 1999 kľúčový podiel na vybudovaní a koordinácii funkčnej siete 52 centier na slovenských univerzitách a stredných školách v rámci programu NetAcad. Založil a vedie uznávané špecializované výskumno-pedagogické pracovisko -- Laboratórium počítačových sietí na Katedre počítačov a informatiky, Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. Má za sebou bohatú prednáškovú činnosť na významných konferenciách, seminároch a sympóziách. Vydal viacero knižných publikácií a skrípt venovaných problematike informačných technológií, podieľal sa na príprave a zabezpečovaní viacerých úspešných medzinárodných konferencií. Koordinoval celý rad medzinárodných inovatívnych projektov v rámci programu Leonardo da Vinci.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 12:38