StoryEditor

Spomenuli ste si na cenné papiere?

01.07.2005, 00:00

Podielové fondy zvyčajne nemajú pevne stanovenú dobu viazanosti vložených úspor. Hovoriť o predčasnom zrušení zmluvy teda nemá zmysel. Okrem toho väčšina správcovských spoločností si neúčtuje výstupný poplatok. Pri predaji však treba čas zvažovať.
Kedy nepredávať
"
Ak ide o peňažný alebo konzervatívny dlhopisový fond, klienta nemusia trápiť okolnosti predaja. Ak ide o fond, ktorý je práve vo fáze rastu, lepšie je, ak človek zváži, či peniaze na dovolenku nezohnať inak," radí špecialista v oblasti podielových fondov HVB Bank Rastislav Terez. Hodnota podielu môže totiž narásť tak, že niekoľkonásobne prekročí náklady klienta spojené so získaním hotovosti iným spôsobom. Investor by nemal predávať podielový list ani vtedy, ak nedosiahol ani polovicu odporúčaného investičného horizontu. Takisto sa neoplatí reagovať na náhle prepady indexov. "Prax ukazuje, že ak finančné trhy rýchlo klesnú, najvýhodnejšie je počkať na prekonanie dočasnej krízy. Predaj podielu v tomto okamihu znamená pre klienta najväčšiu možnú stratu," upozorňuje hovorkyňa ČSOB Marta Krejcarová. Odborníci hovoria aj o ďalších pravidlách. "Pre klienta, ktorý má vo svojom portfóliu peňažný a akciový fond, ktorý nadobudol v tom istom čase, je zvyčajne výhodnejšie po šiestich mesiacoch od ich kúpy predať podiely z peňažného fondu," konštatuje riaditeľka marketingu Ľudovej banky Jana Lukáčová.
Ako speňažiť podiely
"Konzultant klienta informuje o aktuálnej cene jedného podielu a ten na základe toho si zváži, koľko podielov musí predať, aby dostal toľko peňazí, koľko potrebuje," konštatuje hovorkyňa HVB Bank Andrea Kollárová. Investor podpíše žiadosť o vyplatenie podielového listu. V nej uvedie počet podielov alebo sumu, ktorú žiada vyplatiť. Podľa zákona o kolektívnom investovaní by peniaze z predaja podielových listov mali odísť na jeho účet do 14 dní. Zvyčajne to však trvá dva až päť dní.
Domáce akcie
Ako by mal postupovať majiteľ cenných papierov, ktorý sa rozhodol predať svoje akcie, aby získal peniaze? Najskôr by sa mal presvedčiť, či sa so slovenskými a s českými akciami, ktoré má ešte napríklad z prvej vlny kupónovej privatizácie, obchoduje a či nie sú vyradené z obchodovania. "Ak nevyužil príležitosť predať svoje akcie v povinnej ponuke, bude mať veľký problém ich predať, a teda nemôže počítať so žiadnym príjmom z predaja. Mal by sa nakontaktovať na emitenta akcií (ak ešte existuje) a jeho majoritných akcionárov s tým, či by sa nedala urobiť dohoda o predaji akcií," radí člen Predstavenstva Across Investment Roman Scherhaufer. Ak niekto vlastní akcie, s ktorými sa obchoduje na burze v Prahe a Bratislave, mal by sa obrátiť na obchodníka s cennými papiermi, ktorý je členom danej burzy a prostredníctvom neho predať akcie.
Riziká a čas
Kedy nepredávať cenné papiere? Napríklad vtedy, keď sa analytici zhodujú, že dané cenné papiere by mali v najbližšom období rásť. "Alebo v prípade, že ich cena prudko klesla v dôsledku silnej korekcie bez významnej zmeny vo fundamentálnych ukazovateľoch. Vtedy by totiž klient utrpel významnú stratu," dopĺňa Scherhaufer. Takisto sa neodporúča predávať akcie pred zverejnením výsledkov spoločnosti. S akým rizikom treba pri predaji rátať? V prípade českých a slovenských akcií môže chvíľu trvať, kým investor s daným obchodníkom vybaví všetky formality. Rizikom je, že takéto zdržanie má za následok zmenu ceny akcií.
Zahraničné akcie
Pri predaji zahraničných cenných papierov klient zadá pokyn na predaj obchodníkovi, ktorý mu zahraničné cenné papiere kúpil a drží. Väčšinou ide o internetové obchodovanie alebo pokyn zadaný telefonicky. Pri predaji zahraničných cenných papierov treba počítať s menovým rizikom. Lebo predaj sa uskutoční v cudzej mene a pri konverzii na slovenské koruny (pri výplate) sa môže meniť devízový kurz. Vo všeobecnosti platí, že potenciálny výnos znižujú poplatky, menové konverzie a poplatky za custody služby (servis vo sfére cenných papierov). Poplatky za akcie sa bežne pohybujú od 1,5 do 0,15 percenta, podľa od objemu. Peniaze by mali byť k dispozícii o tri až päť dní.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:42