StoryEditor

Malá vzdialenosť od domova, dosť pracovných ponúk

26.07.2006, 00:00
Slováci si radi hľadajú prácu v Českej republike, najmä preto, že tu neexistuje jazyková bariéra. Počas prvých troch mesiacov odo dňa vstupu na územie Českej republiky občan EÚ a rodinný príslušník majú právo požiadať o povolenie na pobyt na cudzineckej polícii, pokiaľ predpokladaný pobyt bude dlhší ako 30 dní. Do 30 dní sa nahlasuje miesto pobytu.

Slováci si radi hľadajú prácu v Českej republike, najmä preto, že tu neexistuje jazyková bariéra. Počas prvých troch mesiacov odo dňa vstupu na územie Českej republiky občan EÚ a rodinný príslušník majú právo požiadať o povolenie na pobyt na cudzineckej polícii, pokiaľ predpokladaný pobyt bude dlhší ako 30 dní. Do 30 dní sa nahlasuje miesto pobytu.
K žiadosti treba predložiť cestovný doklad, tri fotografie, doklad potvrdzujúci účel pobytu, doklad o zdravotnom poistení a čestné vyhlásenie, že počas pobytu nebudú žiadať o priznanie dávok sociálnej starostlivosti. Toto neplatí, ak je účelom pobytu zamestnanie, podnikanie alebo výkon funkcie člena štatutárneho orgánu právnickej osoby. Povolenie na pobyt má formu preukazu o povolení na pobyt pre štátneho príslušníka členského štátu EÚ. Trvalý pobyt môžete získať, ak budete na území Českej republiky žiť a nepretržite pracovať tri roky, alebo ak nepretržite máte prechodný pobyt na území Českej republiky päť rokov.

Pracovné podmienky
Žiadať o prácu môžete formou listu. Štruktúrovaný životopis by mal byť stručný a výstižný, informácie by sa mali vzťahovať na pracovné miesto, ktoré hľadáte. Zamestnávatelia vyžadujú doklad o dosiahnutom vzdelaní a referencie z predchádzajúcich zamestnaní. Zamestnávateľ môže od vás žiadať vyplnenie profesijného dotazníka. Pri osobnom pohovore treba priniesť životopis, doklady o vzdelaní, certifikáty a referencie. Ak nastúpite do zamestnania, musíte priniesť potvrdenie o zdravotnom stave od obvodného lekára.
Informácie týkajúce sa uzatvárania pracovnej zmluvy, náležitosti pracovnej zmluvy, trvania pracovného pomeru nájdete na webovej stránke: www.mpsv.cz

Uznávanie vzdelania
Uznávanie diplomov a kvalifikácií zabezpečuje Centrum pre štúdium vysokého školstva. Neuniverzitné vzdelanie uznávajú odbory školstva krajských úradov. Informácie získate na webovej stránke ministerstva školstva: www.msmt.cz
Středisko pro ekvivalenci dokladů a vzdelání
U Lužnického semináře 13,
118 00 Praha 1 -- Malá Strana;
tel: 2 5701 1335, 2 5753 0500
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Dane a odvody
Výška daní z príjmov fyzických osôb závisí od výšky príjmu (pohybuje sa od 12 % do 32 %), DPH je 19 %, znížená sadzba 5 %.
V ČR sa ďalej platí spotrebná daň, cestná daň, daň z nehnuteľností, daň z dedičstva, darovacia daň a daň z prevodu nehnuteľností
www.finance.cz

Príjem a životné náklady
Najvyššie príjmy majú obyvatelia Prahy, Stredočeského a Plzenského kraja, priemerná mzda je 20 841 Kč, minimálna mzda 7 570 Kč od januára tohto roku.

Možnosť ubytovania
Ubytovanie si možno zohnať prostredníctvom inzerátov. Pri kúpe, predaji a inej transakcii je potrebné mať notárske potvrdenie, verifikáciu podmienok transakcie, čo je spravidla jednou zo služieb realitných agentúr. Nájom sa platí mesačne, nájomca vyberá často zálohu, respektíve nájomné za prvé tri mesiace.

Kontakty:
ww.reality.cz
www.byty.cz
Systém zdravotníctva
Ak si idete hľadať prácu v Česku, nezabudnite navštíviť svoju zdravotnú poisťovňu na Slovensku. Pri ošetrovaní v zdravotníckom zariadení musíte mať so sebou Európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý vám vydá vaša poisťovňa. V prípade, že začnete pracovať na základe pracovnej zmluvy, náklady na zdravotnú starostlivosť bude platiť zdravotná poisťovňa v ČR.
V ČR sú aj súkromné nemocnice, kde si hradíte všetky náklady. Ošetrenie a pobyt vo verejných nemocniciach je zadarmo. Lieky, ktoré vám predpíše lekár, hradí čiastočne alebo úplne zdravotná poisťovňa.
Pripravené v spolupráci s EURES

Užitočné odkazy (pod mapu)
http://www.cmu.cz/kontakty/ceskezp.htm -- zoznam českých zdravotných poisťovní
Sociálna starostlivosť
Sociálne zabezpečenie spravuje Česká správa sociálneho zabezpečenia, ktorá vypláca sociálne dávky. V prípade choroby máte nárok na nemocenskú dávku -- 69 % denného vymeriavacieho základu, 25 % za prvé tri dni pracovnej neschopnosti
Dôchodkové poistenie
Viac informácií na stránke:
www.cssz.cz -- Stránky Českej správy sociálneho zabezpečenia
www.mpsv.cz -- Stránky ministerstva práce a sociálnych vecí

Profesie, o ktoré majú Slováci záujem:
-- jednoduché manuálne práce
-- operátori výrobného procesu -- potravinárstvo, elektrotechnika
-- stavebné profesie -- murári, tesári, maliari, pomocní robotníci
-- práca v automobilovom priemysle
-- vodiči, skladníci, zásobovači
-- hotelové a reštauračné služby
-- sezónne práce

S akými problémami sa môžete stretnúť pri práci v Čechách:
-- nevyhovujúce pracovné podmienky -- chladné prostredie, nezabezpečenie ochranných pracovných prostriedkov
-- ubytovanie na veľmi nízkej úrovni -- v zimných mesiacov bez kúrenia a teplej vody, plesne, hlodavce
-- problém so stravovaním

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 04:58