StoryEditor

Zvážte, kto sa vám postará o bytovku

Vlastníci bytov aj spoločenstvá vlastníkov bytov si zvykajú na nové podmienky pri správe svojich domov a bytových priestorov. Niektoré zmeny sa vítajú, iné podliehajú kritike. Ich podrobnosti vysvetľujú odborníci.

Odpovedá Jakub Kedrovič, správcovská spoločnosť Vodotika–MG

1. Správa domu
Čo všetko obyčajne zastrešuje spoločnosť, ktorá je správcom bytového domu?
Správca má zákonnú zodpovednosť za vykonávanie správy. Z tohto dôvodu je poistený proti škodám, ktoré svojou činnosťou môže spôsobiť. Podľa zákona musí byť správa bytového domu odborná. Aj v prípade, že sú niektorí zamestnanci správy na dovolenke alebo sú práceneschopní, správa bytového domu prebieha nepretržite a stabilne každý deň. Správca bežne zabezpečuje správu desať, dvadsať či viac rokov.

2. Byty v malých domoch
Stáva sa, že správcovia žiadosti o starostlivosť o malé bytové domy odmietnu. Prečo?
Starostlivosť o malé bytové domy je obyčajne pre správcov nerentabilná. Preto majú vlastníci bytov v malých domoch často problém zohnať vhodného správcu. Spoločnosť, ktorá je správcom, zabezpečuje odborné činnosti a služby, ktoré si vyžaduje prevádzka domu. Vedie agendu, účtovníctvo, rozpočítavanie a zastrešuje požiadavky vlastníkov bytov. Stará sa o výmenu žiaroviek, opravu a obnovu domu a spoločných priestorov a niekedy zastrešuje aj údržbu zelene a okolia.


3. Spoločenstvo vlastníkov
V čom spočívajú riziká, ak sa majitelia bytov rozhodnú, že sa chcú o svoj dom starať sami?
Predseda spoločenstva nesie zodpovednosť len do výšky svojho majetku, čo nemusí ani zďaleka pokryť vzniknuté škody. Odbornosť predsedu je čisto náhodná a so spravovaním nemusí mať žiadne skúsenosti. Ak napríklad predseda ochorie alebo odíde na dovolenku, v tomto čase nemôže vykonávať žiadne služby pre dom. V prípade nespokojnosti so spravovaním domu sa každou sťažnosťou môžu zhoršovať susedské vzťahy. Na zabezpečenie všetkých úkonov, ktoré si starostlivosť o bytový dom vyžaduje, môže predseda spoločenstva zaviazať mandátnou zmluvou firmu, ktorá len robí dojem, že vykonáva činnosť správcu. Spoločnosť zaviazaná mandátnou zmluvou pritom nenesie za dom žiadnu zodpovednosť. Zákon hovorí len o zodpovednosti predsedu spoločenstva.

4. Predseda spoločenstva
Ktorá osoba sa môže stať predsedom spoločenstva vlastníkov bytov? Môže ním byť hocikto, koho si zvolí spoločenstvo vlastníkov? Je na to nutná nejaká odbornosť?
Pozícia predsedu si nevyžaduje odbornosť, ale má svoje riziká. Často sa jej ujme nezamestnaná osoba, ktorá sa však po ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:58