StoryEditor

Takto vyzerá druhá fáza transakcie

18.06.2019, 00:00
Všetky aspekty prevodu spoločnosti musia právnici vyladiť v kúpnej zmluve. Po jej podpise získa pôvodný akcionár za svoju firmu peniaze a investor nový biznis.

Ako sa odmeňujú advokáti radiaci pri transakciách?
Klient a advokátska kancelária sa vopred dohodnú na hodinovej sadzbe za poskytovanie právneho poradenstva. Transakcie robia len tie najlepšie kancelárie, pri ktorých majú investori istotu, že sa akcia nezrúti na nekvalifikovaných právnych radách. Odmena sa potom odvíja od množstva hodín strávených nad prípravou dokumentácie a rešerší. Pri investičných bankách je spôsob kompenzácie iný. Tie sa pri takomto poradenstve odmeňujú podielom v hodnote niekoľkých percent z celkovej hodnoty transakcie.

Hospodárske noviny pripravili v spolupráci s advokátskou kanceláriou Allen & Overy štvordielny seriál. Predstavíme v ňom, ako prebiehajú najväčšie transakcie medzi firmami, aká je úloha právnikov pri emisii nových akcií a ako vyzerá financovanie firmy cez dlhopisy.


Najväčšia udalosť v živote každého akcionára je predaj firmy, ktorú vybudoval. Raz musí prísť čas, keď sa rozhodne vybrať z firmy svoj zisk. Ak chce svoje akcie premeniť na hotovosť, nezostáva mu nič iné, než nájsť kupujúceho a dohodnúť sa s ním na všetkých podmienkach predaja. Senior manažment oboch firiem sa musí spojiť a vyrokovať podmienky, ktoré vyhovujú obom stranám.


Nevyhnutná je pritom poradenská činnosť advokátskej kancelárie. Po ukončení firemnej previerky, takzvaného due diligence, začnú obe strany rokovať o konkrétnych podmienkach obchodu.


Každá transakcia je jedinečná. Pri predaji developerského projektu sa postupuje inak a v SPA sa musia riešiť iné špecifiká ako pri ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 05 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:27