Minister spravodlivosti Gábor Gál našiel stratený dokument, ktorý sa týka podnikateľa Mariana Kočnera.TASR
StoryEditor

Väzenskí strážcovia idú zlepšiť svoju komunikáciu s verejnosťou

22.06.2019, 00:00
Autor:
jmejme
Justičná stráž tiež pripravuje program Šanca na návrat, ktorý má pomôcť s resocializáciou.

Zbor väzenskej a justičnej stráže chce zásadne zlepšiť komunikáciu. Zakladá preto nový odbor na podporu komunikácie s verejnosťou. Naďalej chcú pokračovať aj v resocializačných programoch pre väzňov. Na tlačovej konferencii organizovanej justičnými strážcami to uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál.

Lepšia komunikácia

Prvý krok, ktorý urobili, bolo spustenie novej webovej stránky. Mala by byť pre ľudí prehľadnejšia ako tá pôvodná.

Zároveň posilňujú aj komunikačný odbor. Ten by mal byť flexibilnejší a viac prístupný pre otázky novinárov, ktorí o väzenstve informujú. „Našim cieľom je výrazne zmeniť, zlepšiť komunikáciu s médiami, ale aj s verejnosťou a viac sa jej otvoriť,“ povedal na brífingu generálny riaditeľ zboru Milan Ivan.

Od zmien si ministerstvo sľubuje zvýšenie povedomia o činnosti zboru. Podľa ministra za väzenské múry nikto nevidí, a preto je Zbor väzenskej a justičnej stráže pre spoločnosť jednou veľkou neznámou. „Zbor je pre veľa ľudí záhadná organizácia, o ktorej máme len veľmi málo informácií,“ povedal minister Gál.

Preto chce ministerstvo prácu justičných strážcov priblížiť verejnosti.

Viac alternatívnych trestov

Zbor aj naďalej napreduje v programe Šanca na návrat. Ten má zabezpečiť lepšiu šancu pre ľudí za mrežami na návrat do bežného života.

Život za väzenskými múrmi je odlišný od toho reálneho a bývalí väzni sa doň neraz nevedia začleniť. Aj preto má Slovensko dlhodobý problém s vysokou mierou recidívy bývalých trestancov.

„Bolo by vhodné vo väčšej miere využívať alternatívne tresty, najmä elektronické náramky. A to aj pri väzobne stíhaných, aj pri trestoch,“ vysvetľuje dlhodobý cieľ ministerstva Gábor Gál.

Podľa šéfa rezortu by sa ľudia nemali zatvárať do väzníc za každú cenu. Väzňom totiž hrozí strata sociálneho statusu, pracovného miesta aj rozpad rodiny. „Verím, že sa to v budúcnosti zlepší a apeloval som aj na riaditeľov jednotlivých ústavov, aby osobám, ktoré spĺňajú podmienky, dávali viac návrhov na podmienečné prepustenie na náramok,“ uzatvára Gál.

01 - Modified: 2024-04-10 15:31:15 - Feat.: - Title: Na Ukrajine schválili v prvom čítaní zákon, ktorý umožní väzňom slúžiť v armáde 02 - Modified: 2024-03-29 08:53:07 - Feat.: - Title: Hrudka, korbáč, väzeň. Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma takmer 300 odsúdených 03 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 04 - Modified: 2024-03-19 14:14:09 - Feat.: - Title: Poľsko má problém s preplnenými väznicami. Vláda preto plánuje prepustiť desiatky tisíc väzňov 05 - Modified: 2024-03-19 16:04:48 - Feat.: - Title: Ohrozené milióny a amaterizmus predchádzajúcich vlád
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:18