StoryEditor

Komoditné trhy v býčej nálade

24.02.2005, 23:00

Aktuálny týždeň na komoditných trhoch priniesol viaceré zaujímavé príležitosti na investovanie. Viaceré trhy sa výrazne pohli a ponúkli investorom možnosti na realizáciu profitu. Medzi najvolatilnejšie patrili trhy so zlatom, s kávou a so sójovým komplexom. Po voľnom pondelku, keď boli burzy v USA zatvorené z dôvodu štátneho sviatku, sa tieto komodity vydali býčím smerom.
Zlato sa posilnilo na najvyššiu úroveň v tomto mesiaci a jeho rast sa zastavil na najvyššej cene od 3. januára. Tohtoročné maximum na aprílovom kontrakte totiž dosiahlo práve v prvý obchodný deň tohto roku úroveň 438,2 dolára za trojskú uncu. Trh so zlatom otvoril v utorok 22. 2. cenovým skokom oproti piatkovej zatváracej cene o 5,6 bodu vyššie na úrovni 434 dolárov. Investori v dlhých pozíciách si tým hneď v úvode obchodovania pripísali na svoje kontá 560 dolárov na jeden kontrakt, keďže bod na tomto newyorskom trhu predstavuje hodnotu 100 dolárov. Denné maximum trh otestoval na cene 436,4 dolára a denné dno sa zastavilo na úrovni 432,8 dolára. Trh zatvoril 0,6 bodu pod denným vrcholom. Stredajšie obchodovanie nadviazalo opätovným rastom cien a februárové maximum sa posunulo na 437 dolárov za uncu. Ceny sa pohybovali v pásme 4 bodov. Zlato ťažilo zo slabého dolára a opätovne sa dokázalo posilniť takmer na dvojmesačné maximum. Vzostup ceny spomalilo zverejnenie správy o poklese nemeckého IFO indexu, čo znamená zhoršenie podmienok v najväčšej európskej ekonomike. Mierne sa oslabilo striebro a platina. Zo 16-ročných maxím klesla aj cena medi. Vo štvrtok sa žltý kov znova posilnil a pokoril úroveň 438 dolárov za uncu.
Zaujímavé seansy má za sebou trh s kávou v New Yorku. Káva Arabica znova potvrdila svoju povesť divokého trhu a prudko sa posilnila. Od začiatku roku sa trh s kávou nachádza vo vzostupnom trende a jej májový kontrakt sa od 10. januára dokázal posilniť o 26 bodov. Jeden bod pritom predstavuje 375 dolárov, takže posilnenie prinieslo investorom špekulujúcim na vzostup už viac ako 9 500 dolárov na jeden futures kontrakt. Arabica sa s maximálnou cenou zo stredy na úrovni 124,25 dolára za libru sa tak ocitla na svojom kontraktnom a päťročnom maxime. Za prudkým vzostupom po tejto komodite stojí stúpajúci celosvetový dopyt a aktivita veľkých komoditných fondov, ktoré svojimi nákupmi tlačia cenu kávy smerom hore. Stredajšia seansa bola pritom veľmi turbulentná. V utorok káva mierne skorigovala svoje minulotýždňové zisky, ale v stredu sa jej cena zvýšila takmer o 7 bodov. Otváracia cena sa nachádzala len 0,4 bodu nad denným dnom a raketový vzostup sa zastavil štvrť bodu nad 123-dolárovou hranicou. Investori v dlhej pozícii tak za jediný deň zarobili viac ako 2 500 dolárov na jednom kontrakte. Rovnako sa darí aj londýnskej káve Robusta, ktorá sa tiež dokázala posilniť na nové kontraktné maximum.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 18:03