StoryEditor

Ruský trh pomohol stabilizovať firmu

20.02.2005, 23:00
Slovenská Konštrukta Industry a.s. patrí medzi najvýznamnejších dodávateľov strojného zariadenia na výrobu pneumatík v Rusku, Ukrajine a Bielorusku.

Ako sa začali vývozy technologických zariadení Konštrukta Industry do Ruska?
-- Obchodovanie v Rusku sme začali v roku 1996 vďaka Matadoru. Spolupracovali sme s nimi najprv pri dodávkach náhradných dielcov, potom jednoduchších a zložitejších systémov pri výrobe pneumatík. Keď Matador pripravoval svoj spoločný podnik v Omsku, dostali sme šancu na dodávku prvých strojov. Naše prvé kroky v Rusku sú spojené s Matadorom a dodávkami pre ich podnik Matador Omskšina, ktorý sa dnes veľmi úspešne rozvíja. Toto bola naša prvá referencia a na jej základe sme sa snažili preniknúť aj do ďalších deviatich pneumatikárskych závodov v Rusku a SNŠ. Máme aktivity na Ukrajine a v Bielorusku.

S ktorými slovenskými firmami spolupracujete?
-- Synergia s Matadorom Machinery a s VIPO Partizánske je veľmi zaujímavá a výhodná pre našich zákazníkov. Nekonkurujeme si, ale, naopak, technologicky sa dopĺňame. Naši odberatelia oceňujú, že vieme dodať podstatnú časť technológie na výrobu nákladných alebo osobných pneumatík.

Vývozy zo Slovenska do Ruskej federácie majú v posledných rokoch vzostupný trend. Aký bol pre vás minulý rok?
-- Podarilo sa nám upevniť pozíciu na ruskom trhu. Druhým dôležitým momentom bolo, že sme nakontrahovali pre Moskovský pneumatikársky závod progresívne zariadenie. Linka Quadruplex slúži na vytláčanie profilov -- polotovaru používaného pri výrobe pneumatík. Do tohto závodu sme už predtým dodali zariadenie na výrobu vnútornej gumy. Spoluprácu s Moskovčanmi hodnotíme veľmi pozitívne. Naše exporty do Ruska v minulom roku boli za viac ako 87 miliónov korún, do Bieloruska za 94 miliónov korún. Na tento rok máme v Rusku nakontrahovaných viac ako 109 miliónov korún.

Aké máte plány v ďalších krajinách SNŠ?
-- Pracujeme na kontrakte pre modernizáciu ukrajinského výrobcu pneumatík Dneprošina. Máme podporu VÚB a Eximbanky. Naše banky konečne pochopili, že musia postupovať tak, ako postupuje západná konkurencia. My sme mali veľký hendikep, keď nás v minulosti nepodporovali banky tak, ako podporujú našich nemeckých konkurentov.

Ako obvykle vyzerá finančná schéma pri dodávkach technológií?
-- V začiatkoch bola veľmi jednoduchá. Zaobišli sme sa prakticky bez bánk, pretože sme stavili na dôveru. Niekedy sme dostávali až nezvyčajne veľké zálohy, čo bolo prejavom dôvery zo strany našich odberateľov. My sme sa im revanšovali tým, že sme im dôverovali a nežiadali sme od nich žiadne zabezpečenie platieb za dodávky. Vyšlo nám to vždy veľmi dobre. Teraz sa objavili iné schémy, vstupujú do toho banky a pomáhajú obchod prefinancovať. Používajú sa bankové garancie a akreditívy. V zásade s tým nie je problém, všetko je to riešiteľné.

Pneumatikársky priemysel je priamo prepojený na automobilizmus. Rusko je v popredí záujmu najvýznamnejších výrobcov...
-- Automobilový priemysel sa prudko rozvíja. Ruské pneumatikárske závody zásobujú vlastný priemysel, majú pomerne silný export do krajín SNŠ, ale vyvážajú aj do západných krajín a pokrývajú časť ázijského trhu. Vďaka modernizácii idú s kvalitou prudko hore. Ekonomika výroby sa stále zlepšuje, stávajú sa konkurencieschopnými. Navyše osvojujú si know-how západných firiem a vyrábajú časť produkcie pre veľkých hráčov, ktorí sa pohybujú na ruskom trhu.

S ktorými firmami spolupracuje?
-- Ruský pneumatikársky trh je rozdelený do niekoľkých segmentov. Medzi najvýznamnejšie skupiny, ktoré tam pôsobia, patrí Amtel a Sibur, silný sólo hráč v Tatarstane je Nižnekamskij pneumatikársky závod, už spomínaný Moskovský pneumatikársky závod, a niekoľko ďalších.

Aký podiel na aktivitách vašej firmy má spolupráca s Ruskom a ako by ste charakterizovali ruských partnerov?
-- Aktivity na ruskom trhu výrazne pomohli stabilizovať našu firmu. Mohol by som zhrnúť, že asi štvrtinu našich aktivít tvoria dodávky pre Rusko. Ruskí partneri sú veľmi nároční, ale myslím si, že aj veľmi seriózni, a relatívne spoľahliví. Sú tam aj veľmi dobré osobné vzťahy, čo hrá dôležitú úlohu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:33