StoryEditor

Kúpu pôdy mimo obcí nepodceňte

26.06.2019, 00:00
Chcete investovať do nehnuteľností mimo zastavaného územia obce? Pred podpisom zmluvy si všímajte každý detail. Advokát Andrej Lalinský upozorňuje najmä na problematické situácie. Spojte sa s odborníkmi, ktorí sa špecializujú na tento druh pozemkov.

Prekážky predaja


Tento typ nehnuteľností sa nepredáva často. Na aké prekážky môžu kupujúci, ale aj predávajúci naraziť.
Kupujúcim predovšetkým odporúčame pozrieť si pri kúpe zamýšľanej nehnuteľnosti výpis z listu vlastníctva prostredníctvom internetového portálu katasterportal.sk. Vo vyhľadávaní si môžu nehnuteľnosť nájsť prostredníctvom viacerých údajov. Napríklad podľa čísla parcely, čísla listu vlastníctva alebo podľa vlastníka. Môžu si tak v pohodlí domova overiť rôzne skutočnosti. Či nie sú na nej rôzne ťarchy alebo vecné bremená, ktoré ju zaťažujú. Napríklad právo prechodu cez pozemok. Overiť si treba najmä, či je kupujúci naozaj vlastníkom alebo spoluvlastníkom nehnuteľnosti, prípadne koľko ďalších spoluvlastníkov disponuje podielmi. Aj to, či sa k danej nehnuteľnosti nevedie exekúcia. Ak nehnuteľnosť spadá do hospodárenia pozemkového spoločenstva alebo je nehnuteľnosť v podielovom spoluvlastníctve viacerých osôb, je potrebné nehnuteľnosť pri predaji ponúknuť najskôr na odkúpenie týmto subjektom, a to v rámci zachovania zákonného predkupného práva.


Rada advokáta: V prvom rade si pri predaji či kúpe takejto nehnuteľnosti treba dať pozor na drobenie pozemku, keďže zákony to nedovoľujú pod určitú plochu – v závislosti od druhu nehnuteľnosti.


Urbárske plochy


Lesné pozemky bývajú v urbárskych pozemkových spoločenstvách, aký tam musí byť dodržaný postup.
Členmi spoločenstva sú všetci vlastníci podielov spoločnej nehnuteľnosti. Členstvo v spoločenstve vzniká a zaniká prevodom – darovaním, kúpou, zámenou alebo prechodom – dedením vlastníckeho práva k podielu spoločnej nehnuteľnosti. Ten, kto ho nadobudne, vstupuje do práv a povinností člena spoločenstva, a to v rozsahu nadobúdaného podielu. Dňom vstupu do práv a povinností člena pristupuje v rozsahu nadobúdaného pod...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-07-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Chceš skončiť s kávou? Expert sa podelil o päť bezkofeínových alternatív na zvýšenie tvojej energie 02 - Modified: 2024-05-20 13:31:56 - Feat.: - Title: „Režim stratil servilného služobníka.“ Expert opisuje, ako tragická smrť prezidenta Raísího môže zmeniť Irán 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. september 2024 01:32