StoryEditor

Postup veriteľov 1. dôchodkovej pri prihlasovaní pohľadávky

27.04.2005, 00:00
V zmysle zákona č. 328/1991 o konkurze a vyrovnaní v platnom znení, súd stanovuje v uznesení o vyhlásení konkurzu 60 dňovú lehotu na prihlásenie pohľadávok. Táto lehota je však len "poriadková", jej nedodržanie nespôsobuje zánik práva prihlásiť pohľadávku, veritelia môžu prihlásiť pohľadávku až do ukončenia prieskumného pojednávania, ktoré súd zvolá za účelom preskúmania a zistenia pravosti pohľadávok. Pohľadávku musia prihlásiť všetci veritelia, teda aj tí, ktorí podali návrh na konkurz.

Krajský súd v Bratislave vyhlásil 29. marca konkurz na spoločnosť 1. dôchodková. Zároveň vyzval všetkých veriteľov, aby do 60 dní od vyhlásenia konkurzu prihlásili všetky svoje nároky i s uvedením ich výšky, právneho dôvodu vzniku a jeho zabezpečenia.
Neprihlásené nároky nebude súd akceptovať. 1. dôchodková mala v minulosti uzatvorené zmluvy s asi 35-tisíc klientmi. Návrh na vyhlásenie konkurzu podala spoločnosť Finservice Bardejov. Správkyňou konkurznej podstaty sa stala Ingrid Gyökeresová.

Pripomíname, že nie každý klient je veriteľ
Nie všetci bývalí klienti 1. dôchodkovej sú však dnes aj jej veriteľmi.
Spoločnosť 1. dôchodková predávala od roku 1996 listinné akcie spoločnosti 1. garantovaná, ktoré neboli verejne obchodovateľné. Kupcom akcií sa zmluvne zaviazala, že ich po istom čase, najčastejšie po troch rokoch, so ziskom odkúpi. 1. dôchodková však nebola schopná plniť všetky svoje zmluvné vzťahy s klientmi. Na konci roku 2002, keď kulminovali kauzy s nebankovými subjektmi, pod tlakom klientov 1. dôchodkovej a akcionárov 1. garantovanej, zaregistrovala 1. garantovaná svoje akcie na Burze cenných papierov v Bratislave.
Od 29. novembra 2002 sa akcie stali verejne obchodovateľné. Majitelia pôvodných mohli získať nové akcie výmenou za svoje neverejne obchodovateľné. Ďalšou možnosťou bolo získať dlhopisy, ktoré tiež emitovala 1. garantovaná. Alebo klienti mohli získať opciu na kúpu akcií či využiť kombinácie týchto spôsobov.
Ponúknuté riešenia neakceptovali všetci akcionári 1. garantovanej a klienti 1. dôchodkovej. Bolo ich asi päť percent a ich pohľadávky predstavovali okolo 150 miliónov korún. Len títo majitelia pôvodných akcií 1. garantovanej sú teraz veriteľmi 1. dôchodkovej a môžu si prihlásiť svoje pohľadávky do konkurzu. Klienti, ktorí súhlasili s výmenou za nové akcie a dlhopisy 1. garantovanej bez dodatkov na opciu na akcie, už veriteľmi 1. dôchodkovej nie sú.

Kto je veriteľ 1. dôchodkovej
Klienti, ktorí:
-- odmietli všetky dodatky, trvali na pôvodných zmluvách
-- zrušili zmluvy s 1. dôchodkovou
-- podpísali zmluvy s 1. dôchodkovou o výmene pôvodných akcií za nové s opciou
Veriteľmi 1. dôchodkovej nie sú klienti, ktorí:
-- vymenili pôvodné akcie 1. garantovanej za nové akcie bez opčných zmlúv
-- vymenili pôvodné akcie 1. garantovanej za dlhopisy 1. garantovanej

Povinnosti veriteľa pri prihlásení svojej pohľadávky do konkurzného konania
Postup pri prihlasovaní pohľadávky
V zmysle zákona č. 328/1991 o konkurze a vyrovnaní v platnom znení, súd stanovuje v uznesení o vyhlásení konkurzu 60-dňovú lehotu na prihlásenie pohľadávok. Táto lehota je však len "poriadková", jej nedodržanie nespôsobuje zánik práva prihlásiť pohľadávku, veritelia môžu prihlásiť pohľadávku až do ukončenia prieskumného pojednávania, ktoré súd zvolá za účelom preskúmania a zistenia pravosti pohľadávok. Pohľadávku musia prihlásiť všetci veritelia, teda aj tí, ktorí podali návrh na konkurz.

V prihláške je potrebné uviesť:
-- názov úpadcu, resp. číslo konania, pod ktorým konkurzný súd konanie vedie,
-- meno, resp. názov veriteľa, identifikačné údaje (rodné číslo, IČO, bydlisko, resp. sídlo veriteľa),
-- výšku pohľadávky a jej príslušenstva vyjadrený v SKK (v prípade cudzej meny prepočet na SKK ku dňu vyhlásenia konkurzu kurzom devíza stred, vyhláseným NBS),
-- právny dôvod, teda na základe čoho pohľadávka vznikla (zmluva, faktúra, iné nároky na plnenie zo strany úpadcu),
-- v prípade, ak veriteľ neuvedie poradie, v ktorom si uplatňuje pohľadávku (nie každý pozná zákon o konkurze a teda čo poradie znamená), zaradí pohľadávku správca konkurznej podstaty. V prípade zabezpečenia pohľadávky záložným, zádržným právom alebo zabezpečovacím prevodom práva je dôležité uviesť nárok veriteľa na oddelené uspokojenie,
-- riadne podpísanú prihlášku s uvedením dátumu podpísania veriteľ podá na súde, ktorý konanie vedie -- Krajský súd Bratislava, Krajský súd Banská Bystrica alebo Krajský súd Košice (osobne alebo poštou, musí byť doručená najneskôr do ukončenia prieskumného pojednávania, na ktorom sa vedie konanie), dvojmo, vrátane príloh ktoré preukazujú existenciu pohľadávky.
Z právneho hľadiska je ešte dôležité, že podanie prihlášky má pre plynutie premlčacej lehoty a zánik práva rovnaké účinky ako uplatnenie práva na súde.
UPOZORNENIE! Uvedené informácie platia len na konania, začaté do 31. decembra 2005 (to znamená, že návrh na vyhlásenie konkurzu bude súdu doručený najneskôr do 31. decembra 2005).
Od 1. januára 2006 platí nový zákon o reštrukturalizácii a konkurze, kde je už iná úprava prihlasovania pohľadávok.


VZOR PRIHLÁŠKY

Krajský súd v Bratislave
Záhradnícka 10
813 66 Bratislava

PRIHLÁŠKA DO KONKURZU

k č. k. 1 K 136/04
Konkurzný veriteľ .................................. (obchodné meno, meno a priezvisko pri fyzickej osobe)
so sídlom v ............................................
IČO: ......................................
zapísaný v obchodnom registri Okresného súdu v .................... oddiel ................... vložka číslo .......................

v právnej veci úpadcu 1. dôchodková, a. s., nám. 1. mája 14, 811 06 Bratislava, IČO: 31 400 469

prihlasuje
podľa § 20 zákona č. 328/1991 Zb. v znení neskorších predpisov pohľadávku vo výške ............. Sk a príslušenstvo k pohľadávke, ktoré tvoria úroky vo výške ................ Sk. Prihlásená pohľadávka spolu s úrokmi a trovami konania je spolu ................... Sk.
Oprávnenosť pohľadávky preukazujeme .Zmluvou o odkúpení akcií ... zo dňa ...... v znení jej dodatkov č. ......... (prílohy)

Pohľadávku požadujeme zaradiť do I. triedy v súlade s § 32 zákona č. 328/1991 Zb. v znení neskorších predpisov.

V prípade, ak dlžník pohľadávku pred vyhlásením konkurzu uznal, treba to uviesť.

V ....................., dňa ...........................

.............................................................
veriteľ -- meno a priezvisko
(v prípade právnickej osoby štatutárny orgán)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:13