StoryEditor

Užívate inú pôdu? Pozor na lehotu

10.07.2019, 00:00
Hospodárite na náhradných poľnohospodárskych pozemkoch, ktoré získali vaši právni predchodcovia? Ak ich chcete naďalej užívať, musíte do konca júla doručiť žiadosť na okresný úrad.

Farmári alebo aj rodiny, ktoré doteraz využívali náhradné pozemky, v tom môžu pokračovať. Ak ich totiž kedysi dostal za svoje výmery rolí v družstve ich pôvodný majiteľ a ten už nežije alebo svoje pôvodné parcely predal alebo daroval, môžu aj náhradné výmery za takéto pozemky naďalej obhospodarovať noví majitelia.


„Podmienkou je, že tieto pozemky, ktoré boli kedysi vyčlenené ako náhradné, užívali aj k 1. februáru tohto roka, teda ku dňu účinnosti novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, a naďalej vlastnia aj tie všetky výmery, za ktoré dostal ich pôvodný majiteľ náhradný pozemok,“ vraví Andrej Vašek z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Hraničný termín
Legalizovať stav sa dá len rozhodnutím okresného úradu, a preto radí všetkým, ktorých sa to týka, aby do konca mesiaca podali žiadosť na okresný úrad, pozemkový a lesný odbor. „Lehotu treba dodržať, inak o užívanie náhradných pozemkov prídu. Tie ich vlastnícke im však, samozrejme, ostanú,“ ubezpečil Vašek.

Pripomenul aj, že na doručenie žiadosti bol dostatočný priestor, keďže novela vstúpila do praxe takmer pred pol rokom. „Účinná je od prvého februára. Rozšírila problematiku dočasného bezplatného užívania náhradných pozemkov,“ upozorňuje Vašek. Do pôvodného zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov bol vložený nový paragraf. Ten umožňuje právnemu nástupcovi vlastníka pozemku, ktorému bol vyčlenený iný pozemok do bezplatného náhradného užívania, usporiadať si svoje užívacie vzťahy. „Išlo o rozhodnutia, ktorými sa kedysi schvaľovali zjednodušené rozdeľovacie plány vykonania urýchleného usporiadania vlastníckych a užívacích pomerov. Robilo sa to ešte podľa zákona o pozemkových úpravách, ktorý sa uplatňoval v praxi do konca roku 2007,“ pripomenul Vašek.

Užívanie stále trvá
Ak doterajšie rozhodnutie stratilo platnosť len z dôvodu prevodu alebo prechodu vlastníctva k pozemku, za ktorý bol vyčlenený doterajší náhradný pozemok, ale nadobúdateľ vstúpil do užívania doterajšieho náhradného pozemku a toto užívanie stále trvá, môže nadobúdateľ podať na okresný úrad návrh na začatie konania o vydaní rozhodnutia o vzniku podnájomného vzťahu k doterajšiemu náhradnému pozemku v prospech tohto nadobúdateľa. Návrh možno podať na ten okresný úrad, jeho pozemkový a lesný odbor, v obvode ktorého sú náhradné pozemky, a to najneskôr 31. júla 2019. Úrady majú na rozhodnutie dva roky, keďže konania sa začnú od 1. augusta 2019 a zákon im určil termín do 31. júla 2021. Roz...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 03 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-07-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Pozemkové úpravy: čo sa mení, ako prebiehajú procesy a aké sú ich výhody a nevýhody? (kompletný prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:34