StoryEditor

O poľskú burzu je viacero záujemcov

17.05.2005, 00:00
Záujem o bližšiu spoluprácu s poľskou burzou cenných papierov prejavili traja európsky prevádzkovatelia akciových trhov: viedenská akciová burza (VSE), škandinávsky burzový operátor OMX a paneurópsky prevádzkovateľ Euronext. Poľský trh s cennými papiermi je najväčší v regióne a jeho privatizácia bude kľúčovou pri prehlbovaní integrácie kapitálových trhov v strednej Európe.

Záujem o bližšiu spoluprácu s poľskou burzou cenných papierov prejavili traja európski prevádzkovatelia akciových trhov: viedenská akciová burza (VSE), škandinávsky burzový operátor OMX a paneurópsky prevádzkovateľ Euronext. Poľský trh s cennými papiermi je najväčší v regióne a jeho privatizácia bude kľúčovou pri prehlbovaní integrácie kapitálových trhov v strednej Európe.
Najintenzívnejšie sa v tejto otázke angažuje VSE, ktorá už v marci spolu s niekoľkými bankami kúpila 68 percent akcií budapeštianskej burzy. Tá sa už dlhší čas snaží vybudovať regionálnu alianciu. "K ďalším krokom v procese konsolidácie, ako je vývoj spoločnej stratégie alebo jednotnej obchodovacej platformy, by sme mali pristúpiť až po privatizácii varšavskej burzy," uviedol podľa Reuters na konferencii vo Varšave venovanej európskym kapitálovým trhom Michael Buhl, jeden zo šéfov VSE. "Kým nebudeme vedieť, či máme šancu na rozšírenie aliancie s Varšavou, budeme čakať s týmito rozhodnutiami," dodal Buhl.
Varšava sa po páde komunizmu stala regionálnym finančným centrom, v minulom roku mala jej burza, ktorá odhadla svoju hodnotu na 100 miliónov eur, po londýnskej najviac obchodovacích titulov v Európe a svojou kapitalizáciou sa približuje viedenskej. Na tento rok očakáva burza okolo 20 nových kotácií. Budúci mesiac sa napríklad začne obchodovať s dvomi energetickými gigantmi -- ropným Grupa Lotos a plynárenským monopolom PGNiG.
Dobré výsledky burzy najmä od vstupu do EÚ a záujem poľských penzijných fondov o investovanie na domácom trhu by mohli naznačovať, že s privatizáciou burzy sa netreba ponáhľať. Šéf burzy Wieslaw Rozlucki však takéto tvrdenie odmietol s tým, že privatizácia je potrebná kvôli konkurencii zo strany súkromných rivalov.
Poľsko už má vymenované konzorcium vrátane poľskej banky Pekao ako poradcu pri dlho odkladanej privatizácii, podľa Rozluckého by mali pripraviť konkrétny plán do júla. Celý proces však môžu pribrzdiť predčasné parlamentné voľby naplánované na október. "Som presvedčený, že nová vláda použije naše analýzy, chceme byť úplne profesionálni," povedal pre Reuters Rozlucki.
Integrácia kapitálových trhov vyzerá ako nezvratný proces nielen v strednej Európe. Po získaní majoritného balíka viedenskou burzou v Budapešti a pokračujúcich rokovaniach vo Varšave môžeme očakávať podobné iniciatívy aj v Bratislave a Prahe, ktoré o konkrétnych plánoch zatiaľ nehovoria, kvôli rastúcej konkurencii je to však pravdepodobne len otázkou času.
Najväčšími prevádzkovateľmi v Európe sú dnes londýnska burza (London Stock Exchange), nemecká (Deutsche Börse) a spomínaný Euronext, ktorý prevádzkuje burzy v Amsterdame, Bruseli, Lisabone a Paríži.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 07:03