StoryEditor

Hurikán Rita podporil ceny ropy

21.09.2005, 00:00
Ceny ropy po dvoch týždňoch relatívneho pokoja v pondelok razantne stúpli. Tropická búrka Rita, ktorá sa sformovala v karibskej oblasti, dorazila z pondelka na utorok ku Floride. Obchodníci na komoditných trhoch hromadne zvýšili nákupné príkazy pre obavy z nedostatku zásob energetických surovín pred blížiacou sa zimnou sezónou, ktorá je tradične obdobím s najvyššou spotrebou ropy.

Ceny ropy po dvoch týždňoch relatívneho pokoja v pondelok razantne stúpli. Tropická búrka Rita, ktorá sa sformovala v karibskej oblasti, dorazila z pondelka na utorok k Floride. Obchodníci na komoditných trhoch hromadne zvýšili nákupné príkazy pre obavy z nedostatku zásob energetických surovín pred blížiacou sa zimnou sezónou, ktorá je tradične obdobím s najvyššou spotrebou ropy.
Kým koncerny Chevron Corp., Royal Dutch Shell alebo BP preventívne evakuovali svojich zamestnancov zo zariadení v možnej zrážkovej zóne, na newyorskej Wall Street klesali hlavné burzové indexy. Hrozba opakovania alebo znásobenia scenára z New Orleans bola vhodnou príležitosťou na výber ziskov. Dow Jones Industrial average (DJI), index tridsiatich vlajkových lodí na Wall Street, zatváral v pondelok so stratou 84,31 bodu na 10 567,63 bodu. Širší index Standard & Poor's skončil na 1 231,02 so stratou 6,89 bodu. Nasdaq Composite, index zložený prevažne z informačno-technologických akcií, finišoval na 2 145,26 so stratou 15,09 bodu.
Aj Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) si uvedomuje, že počasie môže ohroziť zásobovanie palivami pred zimnou sezónou. Deklarovaná ochota dodať na trh o 2 milióny barelov viac však nenašla u obchodníkov na komoditnom trhu ohlas. Nad takzvanou ťažkou ropou z organizácie OPEC, ktorá má vysoký obsah síry (1,77 % oproti max. 0,42 % podľa špecifikácií ľahkej ropy na burze NYMEX), ohrnú americké rafinérie nos. Nedokážu ju spracovať, a teda nedokážu z nej vyrábať pre americký trh. Čo nevyrobia, musia dovážať. Zásobovanie benzínom sa pritom dostalo do sklzu ešte pred hurikánom Katrina, a preto výrazne stúpa spread (rozdiel) medzi cenou za barel ropy a cenou, za ktorú sa predá z nej vyrobený benzín.
Aktívny novembrový kontrakt na dodávku ľahkej severoamerickej benchmarkovej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa v pondelok vyšplhal až na 67,64 USD. Obchodovanie nakoniec zatvoril na 67,51 USD so ziskom 4,17 USD za barel, teda 159 litrov. Včera pred otvorením newyorského parketu WTI stratila na cene zhruba dolár. Cena novembrového kontraktu dosiahla rekord 29. augusta na úrovni 71,15 USD, keď špekulatívne nákupy poháňali obavy z dosahov hurikánu Katrina.
Severomorská benchmarková ropa Brent, od ktorej sa s výrazným diskontom odvíja aj cena Slovnaftom dovážanej ťažšej ruskej exportnej zmesi Urals (síra 1,25 %), v pondelok finišovala burzovú seansu na 65,60 USD s prírastkom 3,85 USD na barel. Kontrakt s dodávkou v novembri sa včera krátko pred otvorením burzového parketu v New Yorku obchodoval okolo 64,50 USD za barel. Benchmark londýnskej burzy IPE si najvyššiu cenu pamätá z 1. septembra, keď sa vyšplhal na 67,92 USD.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 04:12