StoryEditor

Exekúcie trápia aj dôchodcov. Pozrite sa, komu štát zastaví exekúciu

05.08.2019, 11:22
Zastavenie vybraných exekúcií sa stane realitou. V dnešnej prílohe HN SERVIS si prečítajte, či aj vy patríte medzi tých, komu sa uľaví.

V exekúcii sa neocitnete bezdôvodne, upozorňujú exekútori. Hoci môže byť na začiatku len zabudnutá pokuta v mestskej hromadnej doprave prerastená do tisícok eur, inokedy zas nechcený nedoplatok v Sociálnej či zdravotnej poisťovni. Čiže na začiatku to mohli byť len malé eurové položky. Ako však upozorňuje portál exekútorskej komory, niekedy ľudia skutočne nezvládajú splácať pôžičky a spadnú do hotovej dlhovej pasce.

Tomuto má predísť nový zákon o zastavení niektorých exekúcií, ktorý pripravilo ministerstvo spravodlivosti a schválil ho už aj parlament. O čo ide? Exekúcie, od začatia ktorých prešlo päť rokov, sa zastavia, ak sa pri nich nezistil majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov. Výnimku z neho majú len presne určené prípady, napríklad vymáhanie výživného.
Nové opatrenie má poskytnúť pomoc obrovskej mase drobných dlžníkov, medzi nimi aj tisíckam penzistov, voči ktorým sa dlhodobo vedú staré exekučné konania. Na súdoch dnes „leží“ viac ako 3,7 milióna takýchto prípadov. Z nich je polovica staršia ako päť rokov. Ľudia a inštitúcie, ktorým dlžníci dlhujú, prípady veľakrát nechávajú ležať na súdoch, aby za ne nemuseli hradiť poplatky. Naopak, exekútori a súdy aj v prípade takýchto – často nevymožiteľných – exekúcií musia robiť úkony spojené s nákladmi.

Pozor však! Oprávnená osoba, ktorej dlžník dlhuje prostriedky, pričom tento dlžník sa zastavením starej exekúcie akoby zbaví dlhu, má plný nárok opäť podať návrh na exekúciu. Veriteľovi totiž nič nebráni, aby sa opätovne domáhal vymoženia dlhu. Aj ministerstvo spravodlivosti upozorňuje, že dlh ani po zastavení exekúcie nezanikne. „Nikomu sa dlhy nemôžu len tak odpustiť. Ak teda napríklad dlhujete zdravotnej poisťovni peniaze za neplatenie poistného, zdravotná poisťovňa ich môže od vás začať vymáhať znova,“ informuje hovorkyňa ministerstva Zuzana Drobová. To znamená, že na vás ako dlžníka môže dať veriteľ znova návrh na exekúciu, ak napríklad zistí, že máte alebo ste získali nový majetok.

Osobitnou kapitolou sú dôchodcovia, ktorým sa pohľadávka kráti zrážaním z ich dôchodku. Exekútor alebo súd pošle rozhodnutie o zrážkach Sociálnej poisťovni, a tá zrážky realizuje. Pritom sa však nesmie stať, aby penzistovi nezostali prostriedky na živobytie. Spôsob, koľko možno ubrať z jeho penzie, sa riadi presne zadaným vzorcom.
Všetko o exekúciách, ako aj o exekučných zrážkach z dôchodkov dnes nájdete na dvoch stranách v prílohe HN SERVIS.

01 - Modified: 2024-04-02 11:30:00 - Feat.: - Title: 102-ročného muža na vozíku mesto prinútilo vyčistiť grafity na plote. Hrozili mu tisícovými pokutami, aj keď sa ledva hýbe 02 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 03 - Modified: 2024-02-13 13:57:36 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhodol v neprospech prešovskej nemocnice. Nevyhne sa exekúcii, na rade je pomoc štátu 04 - Modified: 2024-02-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Podľa exministra Zajaca hrozí lavína exekúcií. Spúšťačom môže byť zadlžená prešovská nemocnica 05 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Dôchodcovia či tehotné ženy môžu od štátu získať jeden mimoriadny príspevok. Aký a v akej výške?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 04:13