StoryEditor

Silná koruna určila výkonnosť fondov

06.12.2005, 23:00
Zhodnotenie koruny po vstupe do mechanizmu výmenných kurzov ERM II neprospelo fondom investujúcim v eurách a dolároch. Po prepočítaní na slovenskú menu sa totiž časť ich ziskov zmazala a takmer všetky sa ocitli v strate.
Zhodnotenie koruny po vstupe do mechanizmu výmenných kurzov ERM II neprospelo fondom investujúcim v eurách a dolároch. Po prepočítaní na slovenskú menu sa totiž časť ich minulotýždňových ziskov zmazala a takmer všetky sa ocitli v strate. Zo slušných ziskov sa mohli aj naďalej radovať stredoeurópske akciové fondy, ktoré si za uplynulý týždeň pripísali v priemere 1,5 percenta a dlhodobo tak ostávajú na čele vo výkonnosti. Stredoeurópske akciové trhy dosiahli zmiešané výsledky. "Slušný zisk zaznamenal poľský a český trh, maďarský trh skončil takmer bez zmeny a slovenské akcie sa prepadli," komentuje analytička Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.
Západoeurópske akcie rástli
Západoeurópske akciové fondy pocítili posilnenie koruny oproti euru a z týždenného hľadiska stratili v priemere pol percenta. Akciové trhy v západnej Európe pritom pokračovali v raste. "Európske akcie rástli na najvyššie úrovne za posledné štyri roky, keď Európska centrálna banka naznačila, že minulotýždňové zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb o 25 bázických bodov nebude pravdepodobne nasledované ďalšími," vysvetľuje portfóliový manažér VÚB Asset Managementu Jaroslav Kardoš. Európska centrálna banka zvýšila základnú sadzbu po prvý raz za posledných päť rokov na 2,25 percenta v snahe zabrániť rastu inflácie.
Americké akcie skončili zmiešane
Ani fondom amerických akcií neprospelo zhodnotenie koruny voči doláru. Keďže americkým akciovým trhom sa na rozdiel od európskych veľmi nedarilo - fondy investujúce do amerických akcií stratili v priemere až 1,3 percenta. Akcie podľa Kardoša poklesli, keď lepšie než očakávané zverejňované ekonomické dáta a rastúca cena ropy obnovili obavy pokiaľ ide o úrokové sadzby v USA. "Pokles viedli najmä akcie finančných spoločností a maloobchodných reťazcov," skonštatoval. Náznaky, že rastúce ceny a úrokové miery na hypotekárne úvery spôsobia útlm na trhu nehnuteľností, sa odzrkadlili na hodnote akcií finančných spoločností ako Countrywide Financial a na nárast cien ropy reagovali maloobchodné reťazce ako Wal-Mart Stores. "Uplynulý týždeň prial na akciových trhoch predovšetkým ropným, ťažobným a spracovateľským spoločnostiam. Postaral sa o to nárast cien ropy a nerastných surovín - zlata, striebra a medi," uvádza portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Ondrej Vilinovič.
Zahraničné dlhopisové fondy stratili najviac
Dolárové aj eurové dlhopisové fondy skončili na poslednej priečke so stratou 1,5 percenta. Trh amerických štátnych dlhopisov má za sebou slabý týždeň. Ceny dlhopisov klesli, čo spôsobil nárast výnosov do splatnosti v rozpätí päť až desať bázických bodov. "Začiatkom týždňa síce ceny dlhopisov poskočili, keď slabé tržby na trhu nehnuteľností vyvolali nádej, že americká centrálna banka Fed prestane uplatňovať politiku zvyšovania úrokových sadzieb, koncom týždňa však tieto nádeje opadli," vysvetľuje Antoničová. Európske bondy zažili opačný vývoj, ich výnosová krivka klesla v priemere o jeden bod a ceny stúpli. A to napriek tomu, že po prvý raz po piatich rokoch ECB zvýšila základnú úrokovú sadzbu.
Korunové fondy získali
Korunové dlhopisové fondy získali v priemere pol percenta a peňažné korunové fondy získali 0,2 percenta. Výkonnosť peňažných a dlhopisových fondov pozitívne ovplyvnil pokles sadzieb peňažného trhu a zníženie výnosov dlhopisov. Za poklesom výnosov dlhopisov o pätnásť až tridsaťpäť bázických bodov stojí fakt, že centrálna banka nepohla kľúčovými úrokovými sadzbami. To spolu s posilňujúcou korunou mierne oslabilo očakávania investorov o ďalšom raste sadzieb. "Negatívne môže pôsobiť pre ďalší vývoj na dlhopisovom a peňažnom trhu ohlásené výraznejšie zvyšovanie regulovaných cien od budúceho roku, ktoré by mohlo vyvolať zvýšené inflačné tlaky a obnoviť špekulácie na rast sadzieb," myslí si portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman. Porovnanie výnosov slovenských dlhopisov s výnosmi v eurozóne však podľa neho naznačuje, že najmä výnosy dlhopisov s najkratšou splatnosťou majú ešte potenciál k miernemu poklesu.

Investičné tipy na tento mesiac s časopisom Investor
Kategória fondov

Kúpiť

Predať

Podržať

Korunové dlhopisové

*****

***

**

Euro dlhopisové

**

*****

***

Americké dlhopisové

**

***

*****

Dlhopisové – východná Európa

******

**

**

Euro akciové

*****

***

**

Americké akciové

****

****

**

Akciové – východná Európa

***

******

Spracované pre hn podľa názorov odborníkov zo spoločností VÚB Asset Management, Asset Management Slovenskej sporiteľne, Tatra Asset Management, Across Investment Services, Prvá Penzijná, UniBanka, Privatbanka, Investičná a Dôchodková, KD Investments a Ľudová banka.
Upozornenie: Informácie a názory v uvedenej tabuľke nie sú ponukou na nákup alebo predaj ktoréhokoľvek finančného produktu. Strany spolupracujúce na tabuľke nezodpovedajú za prípadné finančné straty vzniknuté z dôvodu nesprávneho použitia informácií. S každou investíciou je spojené riziko a výnosy dosiahnuté v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov. Každá hviezdička reprezentuje názor jedného analytika.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 2. 12. 2005
Skupina fondov

%

Peňažné korunové 0,18
Peňažné v cudzej mene -1,31
Dlhopisové korunové 0,54
Euro dlhopisové -1,49
Dolárové dlhopisové -1,54
CEE dlhopisové -0,80
Európske akciové -0,47
Americké akciové -1,34
Globálne akciové -0,98
Technologické akciové -1,07
CEE akciové 1,47
Zmiešané -0,85
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a.s., SASS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 02:20