StoryEditor

Čo sa mení od 1. januára 2006

27.12.2005, 23:00

Vyššie ceny energií, vodného a stočného
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví rozhodol o zvýšení cien energií a vodného a stočného.
Účtovná závierka podľa IFRS
Podľa zákona o účtovníctve (č. 431/2002 Z. z.) už zostavujú individuálnu účtovnú závierku a výročnú správu podľa Medzinárodných štandardov pre finančné vykazovanie IFRS aj iné účtovné jednotky -- napríklad banka, obchodník s cennými papiermi, poisťovňa, dôchodková správcovská spoločnosť.
Znížený základ dane
Základ dane sa znižuje o sumu, ktorá predstavuje 19,2-násobok životného minima platného k 1. januáru daného roka. Mesačne teda nezdaniteľná suma predstavuje 7 568 Sk, čo znamená, že o túto sumu si môžete znížiť svoje zdaňované príjmy.
Daňový bonus
Parlament schválil nový daňový bonus na deti, ktorý namiesto 450 korún, o ktoré si rodič môže v súčasnosti znižovať daň každý mesiac, to bude od januára 540 korún. Výmenou za zvýšený daňový bonus na deti má byť zrušenie tzv. odvodového bonusu, keď si rodič mohol znížiť odvod do Sociálnej poisťovne o 0,5 % za každé nezaopatrené dieťa.
Registrácia pre DPH
Podľa novely zákona o dani z pridanej hodnoty (č. 222/2004 Z. z.) právnická alebo fyzická osoba, ktorá nemá v SR sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň a ktorá podniká v zahraničí, je povinná podať žiadosť o registráciu pre DPH Daňovému úradu Bratislava I pred začatím vykonávania činnosti, ktorá je predmetom dane. Do 31. 12. 2005 je táto osoba povinná bezodkladne po tom, čo začne v SR vykonávať činnosť, ktorá je predmetom DPH, podať žiadosť o registráciu pre DPH.
Stavebná prémia
Výška štátnej prémie na stavebné sporenie na rok 2006 je 10 % z ročného vkladu, najviac 2 500 Sk. V roku 2006 budete teda musieť na získanie maximálnej štátnej prémie našetriť 25 000 Sk.
Zákon o odpadoch
Podľa zákona o odpadoch (§ 18 zákona č. 223/2001 Z. z.) je zakázané zneškodňovať biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a z parkov vrátane odpadu z cintorínov a z ďalšej zelene na pozemkoch právnických osôb, fyzických osôb a občianskych združení, ak sú súčasťou komunálneho odpadu.
Pre nezamestnaných
Zákon o službách zamestnanosti (č. 573/2005 Z. z.) spresňuje niektoré ustanovenia týkajúce sa periodicity návštev uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, opätovného zaradenia občanov do evidencie uchádzačov o zamestnanie, rozšírenia spôsobov preukazovania hľadania si zamestnania uchádzačmi o zamestnanie, zabezpečenia zvýšenia kvality poskytovania vzdelávania a prípravy pre trh práce.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 21:04