StoryEditor

10 krokov k dotácii: Ako musí žiadateľ postupovať?

14.08.2019, 00:00
Národný projekt Zelená domácnostiam II umožňuje domácnostiam získať príspevok na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. V nasledujúcich desiatich krokoch sa dozviete, ako máte postupovať, aby ste poukážku mohli využiť.

1. krok: Zoznámte sa s podmienkami podpory a oslovte zhotoviteľov
Uistite sa, či vaša domácnosť v rodinnom alebo bytovom dome môže byť podporená. Základnou podmienkou je, že vlastníte alebo ste spoluvlastníkom rodinného domu, rozostavaného rodinného domu alebo ste spoluvlastníkom bytového domu. Rozhodujúce je, či je stavba v čase podania žiadosti o vydanie poukážky zapísaná na liste vlastníctva. Či je vaša domácnosť oprávnená a pripravená na podanie žiadosti o poukážku, môžete konzultovať aj priamo s oprávnenými zhotoviteľmi.


Rada: Kompletné informácie nájdete vo Všeobecných podmienkach na podporu využitia obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach a v osobitných podmienkach, ktoré sú zverejnené k jednotlivým kolám podpory.

2. krok: Overte si, aký obnoviteľný zdroj energie je pre vašu domácnosť vhodný
Každý z nich má svoje výhody a obmedzenia a vyžaduje špecifické podmienky inštalácie a spôsobu využívania. O vhodnosti druhu zariadenia sa môžete aj priamo poradiť so zhotoviteľmi. No oslovte určite viacerých a informácie si preverujte z rôznych zdrojov. Na webových stránkach a propagačných materiáloch nemusia byť uvedené všetky dôležité informácie.


Rada: Ak sa chcete v problematike zorientovať, využite bezplatné energetické poradenstvo, ktoré v rámci projektu Žiť energiou poskytujú konzultanti Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry v poradenských centrách v Banskej Bystrici, Trenčíne, Košiciach a v Bratislave.

3. krok: Vyžiadajte si technické návrhy a cenové ponuky od zhotoviteľov
Vyberte si riešenie, ktoré spĺňa vaše požiadavky a finančné možnosti. Technický návrh so zariadením, pre ktoré sa rozhodnete, bude slúžiť ako podklad na vyplnenie žiadosti o vydanie poukážky. V žiadosti si zo zoznamu zariadení zvolíte výrobcu a presný typ zariadenia. Podmienky podpory sú nastavené tak, aby ste mohli získať maximálnu mier...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-22 09:07:17 - Feat.: - Title: Máte záujem o rekondičný pobyt? Takto ho získate 03 - Modified: 2024-03-20 10:00:00 - Feat.: - Title: Obnova domov 2024: ako získate od štátu dotácie, v akej sume a čo je ich výhodou a nevýhodou? 04 - Modified: 2024-01-12 11:13:47 - Feat.: - Title: Plynári chcú veterný park, aktivisti sú proti. Vznikajú zbytočné hoaxy, zaznieva z SPP 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 16:15