StoryEditor

Zlato rastie tretí týždeň

28.01.2007, 23:00
Komodity majú za sebou úspešný týždeň. Býčiu náladu na trh priniesla hlavne ropa, ktorá zastavila posledný zosun a počas uplynulých piatich dní si pripísala zisk 6,6 percenta. Od Nového roku rastie nepretržite zlato, aj keď počas posledného týždňa sa jeho akcelerácia spomalila.

Komodity majú za sebou úspešný týždeň. Býčiu náladu na trh priniesla hlavne ropa, ktorá zastavila posledný zosun a počas uplynulých piatich dní si pripísala zisk 6,6 percenta. Od Nového roku rastie nepretržite zlato, aj keď počas posledného týždňa sa jeho akcelerácia spomalila. Zisky si pripísali aj meď (3,8 percenta) a nikel (5,5 percenta). Zásoby bravčového mäsa v USA, ktoré sú oveľa nižšie ako sa očakávalo, vystrelili cenu mäsa prudko nahor o 3,7 percenta.
Veľmi úspešný týždeň má za sebou ropa. V súčasnosti sa bijú dva silné argumenty a čaká sa, ktorá z týchto dvoch správ bude mať na trh väčší vplyv. Na jednej strane sú stále vysoké zásoby ropy v USA, ktoré potvrdila pravidelná správa amerického ministerstva pre energetiku. Tá v stredu ukázala ďalšie zvýšenie zásob čierneho zlata o 800-tisíc barelov a výrazný nárast zásob benzínu a destilátov (vykurovacie oleje a nafta). Zásoby všetkých sledovaných komodít sa tak nachádzajú nad niekoľkoročnými priemermi. Proti nim sa však konečne postavilo studené počasie. Teploty v USA sa výrazne znížili a klesli pod nulu. Analytici preto očakávajú nárast dopytu po vykurovacích olejoch, ktoré sa v dôsledku teplej zimy držali na veľmi nízkych úrovniach.
Už tretí týždeň za sebou rastie zlato. Pod mierny 1,3-percentný nárast sa podpísali hlavne stúpajúce ceny ropy, ktoré znovu priniesli na trh obavy z nárastu inflácie. Zlato je vnímané ako držiteľ hodnôt v čase výrazných nárastov cien, a tak jeho popularita stúpa. Ani posilnenie dolára nedokázalo zabrániť zlatu v ďalšom náraste.
O takmer štyri percentá sa posilnila cena medi. Problémom pre túto komoditu sú stále vysoké zásoby, ktoré v posledných mesiacoch prevyšovali dopyt. Meď však konečne začína dostávať pozitívne správy. Americký stavebný priemysel, ktorý je najväčším spotrebiteľom tohto kovu, začína ukazovať prvé známky života. Minulotýždňové čísla o tržbách z predaja novopostavených a existujúcich domov boli oveľa lepšie ako očakávania obchodníkov. Práve úpadok tohto odvetvia v USA, trvajúci už od mája minulého roka, sa silno podpísal pod spomalenie rastu americkej ekonomiky a takisto pod slabší dopyt po medi. Ak by sa posledné pozitívne správy potvrdili, mohlo by to znamenať obrat klesajúceho trendu.
Bravčové mäso dostalo nečakaný impulz v podobe správy o stave zásob v USA. Ku koncu roka sa na skladoch nachádzalo až o desať miliónov libier mrazeného bravčového menej, ako boli najpesimistickejšie odhady analytikov. Keď k tomu pridáme príchod studeného počasia do USA, tak je len pochopiteľné, že posledné štyri dni jeho cena bez prestania rástla. Nižšie teploty totiž spôsobujú úbytky hmotností ošípaných, a tým menej mäsa dodaného na trhy. Je možné, že uvidíme ďalší vzostup tejto komodity.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 07:33