StoryEditor

Svoj majetok odkážte zodpovedne

20.08.2019, 00:00
Ak chcete, aby sa váš majetok po smrti dedil inak, než to vyplýva zo zákona, je na vás, aby ste buď zanechali písomne svoju poslednú vôľu, alebo svoj majetok darovali ešte za života. Na čo všetko pri tom treba dbať, vysvetľujú odborníci.

Odpovedá Barbora Sláviková, právnička, advokátska kancelária Puchalla, Slávik & partners

1. Právny úkon
Prečo sa ľudia rozhodnú pre spísanie testamentu?
Závet je jednostranný právny úkon poručiteľa pre prípad smrti. Jeho účinky začnú platiť momentom smrti závetcu. Dôvodom spísania závetu býva vôľa poručiteľa, aby sa dedilo inak ako podľa zákona. Ide o prípady, keď závetca nemá priamych potomkov alebo žiadnych zákonných dedičov. Rozhodnutím pre závet môže byť aj vôľa odkázať konkrétnu vec osobe, ktorá nie je dedičom zo zákona.

2. Podiely z dedičstva
Aké náležitosti musí závet obsahovať a čo sa ním dá odkázať?
Obsahovými náležitosťami sú určenia dedičov a majetku, ktorý sa má dediť. Ak nie sú určené podiely dedičov, platí, že sú rovnaké. Testamentom je možné odkázať majetok fyzickej alebo právnickej osobe, prípadne štátu. Môže sa týkať celého majetku, ako aj konkrétnej veci. Poručiteľ môže odkázať napríklad auto určitej osobe a zvyšok majetku sa bude dediť podľa zákona.


3. Označenie v závete
Čo je potrebné v listine uviesť, aby boli dediči riadne označení?
Dediči musia byť v závete označení tak, aby nemohli byť zameniteľní s inou osobou. Nestačí uviesť napríklad len Ján. Osoba by mala byť určená presným spôsobom, čiže menom, priezviskom, dátumom narodenia, prípadne bydliskom. V starších závetoch sa možno stretnúť s určením závetného dediča podľa mena a príbuzenského vzťahu, ako napríklad môj syn Ján. Takéto určenie dediča síce možno považovať za dostatočné, avšak odporúčali by sme osobu dediča určiť tak, ako je už uvedené.

4. Formálna prísnosť
Môže opomenutie nejakej náležitosti ovplyvniť platnosť testamentu?
Podpis závetcu musí byť uvedený pod textom. Pre závet platí zásada formálnej prísnosti, čo znamená, že zákon stanovuje náležitosti tohto úkonu, kto...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 05:47