StoryEditor

Aj jednoeurová cena sa dá obhájiť

21.08.2019, 00:00
Vo vzťahoch rodičov a detí je častou otázkou spôsob odovzdávania majetkov či hodnotných vecí – mimo dedenia. Zvoliť vtedy skôr darovanie alebo kúpu za symbolickú cenu? Lepšia je kúpa, tvrdí expert. Aj symbolickú cenu totiž môžete zdôvodniť.

Kúpna zmluva je vždy odplatná, zatiaľ čo darovacia je vždy bezodplatná, vysvetľuje advokát Martin Vasiľ z advokátskej kancelárie Vasiľ, Šimonovič & partners. V prvom prípade teda odovzdávajú či platia určitú hodnotu obe strany, kým pri darovaní len jedna zo strán. V oboch prípadoch však platí, že každý právny úkon sa posudzuje podľa svojho obsahu, nie formálneho označenia. Je to dôležité predovšetkým vo vzťahu ku katastru nehnuteľností. „Pri každej zmluve, bez ohľadu na to, či je kúpna, alebo darovacia, sa bude vyžadovať vklad do katastra. Osoba, ktorá nadobúda nehnuteľnosť, teda má sa stať jej vlastníkom, sa ním stane až v deň, keď kataster rozhodne o povolení vkladu,“ argumentuje advokát.

Rozdiely v zmluvách
Pri dileme, či určitú vec darovať, alebo radšej predať, odborník jednoznačne odporúča uprednostniť druhú alternatívu. Ak si predstavíme vzorovú situáciu, kde matka zvažuje, či nepreviesť svoj byt na syna, pričom váha, či to má byť preňho dar, alebo kúpa, advokát radí prikloniť sa ku kúpe. Dôvod? Rozdiel medzi kúpnou a darovacou zmluvou je v tom, že pri darovacej, ak by sa v budúcnosti naštrbili vzťahy medzi oboma stranami, umožňuje zákon darcovi – v tomto prípade matke – domáhať sa vrátenia veci. Ako prízvukuje advokát, je to za podmienky, ak by sa obdarovaný voči matke alebo ostatným členom rodiny správal tak, že by hrubo porušoval dobré mravy.


Hrubé narušenie mravov
„Pojem, že niekto hrubo porušuje dobré mravy, však právna úprava výslovne nedefinuje, možno ho vyvodiť len nazretím do rozsudkov súdov,“ vraví Vasiľ.


Prax skutočne naznačuje, že v živote to neprebieha až tak jednoducho a prvoplánovo. Vo všeobecnosti sa totiž pod pojmom hrubé porušenie dobrých mravov nerozumie každé správanie obdarovaného, ktoré by bolo v rozpore s dobrými mravmi. „Ide o také, ktoré má silnú až značnú intenzitu alebo sústavný, čiže opakovaný charakter. Šlo by najmä o fyzické násilie zo strany obdarovaného, jeho hrubé opakované urážky darcu či jeho opakované vyháňanie z domu.“ Každý prípad by s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 04 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška 05 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 12:48