StoryEditor

Zostanú iba štyri profesijné oblastí: technológie, informácie, procesy a vzťahy

19.12.2005, 23:00

Gartner varuje IT profesionálov, že technické znalosti im v budúcnosti nebudú na vykonávanie profesie stačiť. Skepsa proti efektívnosti IT, rast automatizácie, celosvetové zmeny v rozložení pracovných síl a multisourcing povedú k vzniku nového typu "IT profesionála-vševeda". Tento človek bude mať technickú kvalifikáciu, znalosti lokálneho prostredia, znalosti procesov v odvetví a manažérske schopnosti.

Úspešný IT profesionál sa bude identifikovať nielen s vlastným odborom, ale s celým priemyselným odvetvím, na ktorého procesoch a projektoch sa bude zúčastňovať. Taký človek potom nepovie: "Pracujem v IT", ale napríklad povie: "Dva roky som pomáhal navrhnúť proces predaja prostredníctvom internetu, vďaka čomu sme zvýšili príjmy podniku o 20 %." IT profesionáli musia dokázať, že rozumejú podstate podnikania, že majú prehľad o odvetviach, kľúčových procesoch, zákazníckej základni, regulačných opatreniach, kultúre a bariérach. Gartner odhaduje, že do roku 2010 sa bude šesť z desiatich IT profesionálov priamo podieľať na obchodných činnostiach firmy.

DESAŤROČIE VERZATILISTOV
Je jedno, či IT profesionáli budú pracovať v podnikovom IT oddelení, v outsourcingovom tíme, na vývoji produktu alebo v obchodnej jednotke. Ich expertné znalosti a schopnosti sa zmenia. "Niektoré schopnosti sa budú rozvíjať, iné budú utlmené. Niektorí ľudia prejdú na iné pozície a niektorí firmu opustia," povedala Diane Morellová, viceprezidentka pre výskum. Do roku 2010 Gartner predpovedá, že IT oddelenia sa v stredne veľkých a veľkých podnikoch zmenšia o 30 % v porovnaní so súčasným stavom.
"Ak bolo posledné desaťročie v znamení špecialistov, toto desaťročie bude v znamení verzatilistov," povedala pani Morellová. "Verzatilisti sú ľudia, ktorí vďaka rozličným rolám, pozíciám a skúsenostiam môžu využívať rôznorodé znalosti a prispievať k vytváraniu nových hodnôt. Verzatilisti majú hlboké znalosti a schopnosti v najrozličnejších oblastiach. Môžu ich uplatňovať napieč celou firmou a vypĺňať medzery v oblasti ľudských zdrojov."
Keď budú zákazníci a poskytovatelia služieb zamestnávať verzatilistov, dostanú sa ďalej, ako by sa dostali so špecialistami. IT profesionálovi s hlbokým náhľadom, perfektnou znalosťou procesov a kompetencií v odvetví pomôžu firme inovovať a pozerať sa na IT procesy, produkty, služby a technológie neošúchaným pohľadom.
Podľa Gartner sa prostredie pre IT profesionálov radikálne zmení do roku 2010 vplyvom pôsobenia štyroch celosvetových faktorov. "Vysokorýchlostné celosvetové siete, firmy hľadajúce špičkových ľudí s IT znalosťami, znalostná báza a služby, globálny sourcing - to všetko sa podľa Gartner stane súčasťou podnikového sourcing portfólia a postaví IT profesionálov do priamej konkurencie s kolegami z rozličných geografických lokalít," povedala pani Morellová.

AUTOMATIZÁCIA PRINESIE ZMENY
Automatizácia zmení aj IT organizácie a IT profesie. Týka sa to vývoja softvéru, testovania, vzdialenej správy, prevádzkových centier, technickej podpory, dátových centier a riadenia sietí. Nesmieme zabudnúť ani na "konzumeráciu" IT- osobní pomocníci, online služby, mobilné telefóny nie sú výhradou firiem, ale presúvajú sa do rúk spotrebiteľov. Ľudia nielenže nebudú tolerantní voči komplikovaným systémom a aplikáciám, ale ani voči oddeleniam a ľuďom zodpovedným za prevádzku. Posledným klincom budú pokračujúce reštrukturalizácie firiem - fúzie, akvizície, konsolidácie, prepúšťanie, outsourcing, finančné zmeny, bankroty. IT profesionál sa bude musieť postaviť ku všetkým zmenám čelom.
"IT profesionáli budú postavení pred rozhodnutie, či je určitá pozícia vo firme pre nich ešte zaujímavá, alebo či prejdú na iné miesto," hovorí paní Morellová. "IT profesionáli sa musia rozhodnúť, či chcú zostať pri "čistej technológii", alebo sa pustia do nových domén a budú rozvíjať svoje znalosti v oblasti priemyselných odvetví trhových segmentov a kľúčových procesov."

ŠTYRI DISCIPLÍNY IT
Do roku 2010 Gartner predpovedá, že tradičné IT sa rozdelí do štyroch disciplín:
- Technologická infraštruktúra a služby. Príležitosti v technologickej infraštruktúre a službách a zmena IT profesie povedú k vzniku nových služieb a dodávateľov hardvéru a softvéru - väčšinou v rozvíjajúcich sa ekonomikách. Na druhej strane poklesne počet ľudí v IT v užívateľských organizáciách. Silnou oblasťou zostane návrh sietí.
- Informačný management. Business intelligence, online služby zákazníkom, pracovné pobádania, spôsoby hľadania informácií a spolupráce v užívateľských organizáciách, u systémových integrátorov a pri konzultačných firmách porastú. Dôležitými schopnosťami budú jazykové znalosti, znalosti obchodného a kultúrneho prostredia, znalostný manažment.
- Návrh procesov a riadenie procesov: IT profesionáli sa môžu na procesné riadenie pozerať z troch uhlov: kľúčové a jedinečné obchodné procesy, návrh automatizácie procesov a prevádzkové procesy. Prvá časť bude určená pre firmy. Návrh procesov uvítajú dodávatelia softvéru. O prevádzkové procesy sa budú zaujímať outsourcingové firmy.
- Riadenie vzťahov a sourcingu. Riadenie vzťahov a sourcingu predstavuje novú oblasť pre IT profesie. Vyžaduje schopnosť riadiť služby z rôznych geografických a kultúrne odlišných oblastí.
"IT profesionál musí získať obchodné návyky, poznať kľúčové procesy a mať znalosti z odvetvia. Čím viac bude rozumieť skutočnému fungovaniu podniku a firemného prostredia, tým viac bude mať príležitostí uplatniť sa na trhu práce.
Gartner odporúča IT profesionálom, aby sa zamerali na svoje schopnosti, znalosti a zamysleli sa nad tým, aký model spolupráce im vyhovuje. Iba tak môžu dať jasný signál potenciálnemu zamestnavateľovi o svojej pozícii na trhu. Gartner odporúča zamestnavateľom, aby rozvíjali plány kariérneho rozvoja a postupu v uvedených štyroch oblastiach a ponúkli benefity a ocenenie za verzatilitu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:52