StoryEditor

Zomrel rok Kohúta, nech žije rok Psa!

01.02.2006, 23:00

Veľkými oslavami, na ktoré sa ľudia pripravujú celé týždne, sa 29. januára začal v Číne nový rok. Podľa tradičného čínskeho lunárneho kalendára sa začína pri druhom nove Mesiaca od zimného slnovratu, a teda môže pripadnúť na ktorýkoľvek deň medzi 21. januárom a 21. februárom. Aj keď sa v Čínskej ľudovej republike oficiálne používa gregoriánsky kalendár, podľa čínskeho kalendára sa vypočítavajú tamojšie sviatky. Na oslavy nového roka sú vyhradené tri dni voľna, avšak oslavy pokračujú až do pätnásteho dňa, keď sa zvyknú končiť veľkými lampiónovými slávnosťami.
Vo vyše dvetisícročnom čínskom kalendári, ktorý vznikol v časoch dynastie Han, sa roky striedajú v 12-ročnom cykle a každý z nich nesie zvieracie meno (potkan, byvol, tiger, zajac, drak, had, kôň, ovca, opica, kohút, pes a prasa). K tomuto zvieratníku čínska astrológia ešte priraďuje päť živlov (drevo, oheň, zem, kov a voda) a spolu vytvárajú 60-ročný cyklus, v ktorom sa vystriedajú všetky kombinácie rokov a živlov. Pri vytváraní horoskopov sa berie do úvahy tiež vplyv kľúčových pojmov čínskej filozofie -- jin a jang, ktoré predstavujú nerozdeliteľnú polaritu sveta, ženský a mužský princíp.
V Číne, ale nielen tam, sú horoskopy na základe tradičného čínskeho kalendára veľmi obľúbené. Skončil sa rok vrtošivého Kohúta a začal sa rok verného Psa so živlom ohňa, ktorý potrvá až do 17. februára 2007. Aký bude? Podľa čínskych astrológov v roku Psa poklesne honba za peniazmi a materiálnymi statkami, zato budú triumfovať hodnoty ako vernosť a idealizmus. Tieto vlastnosti budú určite priaznivo vplývať na partnerské vzťahy a duševnú harmóniu, negatíva sa však môžu prejaviť v ekonomike. Už aj tak nízka spotreba v domácnostiach ešte klesne, čo bude mať zlý vplyv na hospodárstvo. Pridajú sa stúpajúce ceny ropy, ktoré môžu konzum ešte viac zmraziť. Či to tak naozaj bude, uvidíme, keď sa 18. februára 2007 začne rok prasaťa.
Protagonistami tohto roku Psa majú byť odborárski vodcovia, nebojácni poslanci, učitelia, sudcovia, spisovatelia, filozofi, ako aj kritickí novinári.

Ako vznikli zvieracie znamenia
Legenda o vzniku zvieracích znamení hovorí, že Budha pred odchodom zo Zeme pozval všetky zvieratá, no rozlúčiť sa ich prišlo iba dvanásť. Ako prvý pribehol potkan, potom byvol, tiger, zajac, drak, za nimi had, kôň, ovca, opica, potom kohút, pes a ako posledné prasa. Za odmenu každému z nich určil vládu vždy na jedným rokom čínskeho kalendára, v ktorom môžu ovplyvňovať udalosti a osudy. Roky pomenoval v poradí, v akom zvieratá prišli. Číňania veria, že zviera, vládnuce v roku narodenia človeka, má veľký vplyv na jeho život, lebo -- ako vravia -- "toto zviera sa skrýva v srdci človeka".

Niektoré známe osobnosti, ktoré sa narodili v roku Psa:
starogrécky filozof Sokrates, politici Winston Churchill, Čou En-laj, Bill Clinton, George W. Bush, kardiochirurg Christian Barnard, spisovateľ Norman Mailer, herci Sophia Loren, Sylvester Stalone, Jennifer Lopez, Michelle Pfeifer, speváci Elvis Presley, Michael Jackson, Fredy Mercury, Madonna, modelky Claudia Schiffer, Naomi Cambell, tenista Andre Agassi a ďalší.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 00:19