Omyl, kvôli nemu je doma horúco alebo musíte doslova dusiť kotol. V oboch prípadoch za palivo miniete viac. Ako hovorí Ivana Hlinková z Energy Centra České Budějovice, kotol sa má kupovať podľa takzvanej menovitej vonkajšej teploty, ktorá sa líši v závislosti od regiónu, väčšinou je to 15 stupňov. Akonáhle kúpite kotol dimenzovaný na nižšiu teplotu, než potrebujete, vykurovanie bude neefektívne. "Najhoršie sú na tom kotle na tuhé palivá s ručným prikladaním bez akumulačnej nádrže. Keď je výkon takého kotla väčší než tepelná strata domu, je nutné pri prevádzke jeho výkon neustále dusiť. Potom klesá účinnosť spaľovania a zvyšuje sa množstvo škodlivín v splodiny horenia," opisuje Ivana Hlinková. Rovnako to vidí aj Roman Šubrt zo spoločností Energy Consulting. Čím menší kotol, tým vyššia účinnosť. A najvyšší účinnosť kotol má, keď ide naplno. Pri kotloch na tuhé palivá pomôže akumulačná nádrž. "Kotol kúri naplno aj pri teplotách výrazne nad najnižšími zimnými teplotami a prebytočné teplo sa ukladá do akumulačnej nádrže. Keď kotol vypne alebo vyhasne, teplo na vykurovanie berie z nádrže," vysvetľuje Roman Šubrt. Zníži sa spotreba paliva a zvýši komfort. A ako podotýka Kamil Tomčík z firmyViadrus, kotol má byť prispôsobený aj veľkosti vykurovaného priestoru .Flickr
StoryEditor

Začnú sa rozdávať poukážky na kotly. Pozrite sa, aké podmienky musíte splniť

04.09.2019, 09:30
V starých bytovkách a rodinných domoch môžete vymeniť staré neekologické kotly na uhlie za moderné zariadenia, ktoré využívajú ako palivo drevo. Najbližšia výzva sa spustí už o niekoľko dní, 10. septembra.

Rodinné a bytové domy majú ďalšiu šancu na výmenu kotlov na uhlie. Z projektu Zelená domácnostiam II sa budú rozdávať ďalšie poukážky. Najbližšie kolo bude vyhlásené už 10. septembra.

Podpora je v tomto konkrétnom projekte určená len na kotly na pelety, brikety, štiepky a na splyňovanie kusového dreva.

Nevyhnutnou podmienkou je, že kotol na biomasu nahradí kotol na spaľovanie uhlia a nie je možné využiť ju pri inštalácii kotla, ktorý by mal nahradiť plynový alebo elektrický kotol.

Príspevok nezískate ani, ak by ste chceli starší už existujúci kotol na biomasu nahradiť novším kotlom na biomasu.

Aká je výška podpory

Podpora pokrýva 50 percent oprávnených výdavkov na dodávku vrátane mon...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-16 09:13:42 - Feat.: - Title: Od nedele je účinná vyhláška o vyhlásení pestovateľa biomasy 02 - Modified: 2022-08-31 16:32:02 - Feat.: - Title: Kotle na biomasu si môžete zaobstarať aj vy. Prinášame vám presný postup ako na to 03 - Modified: 2022-08-28 22:02:53 - Feat.: - Title: Nahradíme ruský plyn slovenskými zdrojmi? Nastal pokrok, hádžeme si však polená pod nohy (infografika) 04 - Modified: 2022-08-09 12:53:27 - Feat.: - Title: Ministerstvo hospodárststva odkázalo teplárom, že úlohou dodávateľov tepla je vhodne sa zásobiť palivom 05 - Modified: 2022-08-02 07:23:54 - Feat.: - Title: Ohrozené dodávky tepla pre nedostatok biomasy. Teplári žiadajú reguláciu exportu energetického dreva
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:49