DPA
StoryEditor

Katovice mestom hudby UNESCO

10.09.2019, 14:15
Autor:
zdzzdz
Na základe rozhodnutia Iriny Bokovej, generálnej riaditeľky UNESCO, zo dňa 11. decembra 2015 Katovice získali titul Kreatívneho mesta UNESCO v oblasti hudby.

Sieť kreatívnych miest UNESCO (Creative Cities Network) bola vytvorená v roku 2004, aby propagovala ekonomický, sociálny a kultúrny rozvoj miest, a to na základe kreativity a trvalo udržateľného rozvoja. Do tejto siete momentálne patrí 116 miest, ktoré zdieľajú svoje osvedčené skúsenosti v oblasti kultúrneho rozvoja, propagujúc vlastné hospodárstvo a kultúrny priemysel, a vytvárajú nové šance pre rozvoj miest.

Členstvo v sieti umožňuje spoluprácu medzi mestami pri organizovaní spoločných podujatí v konkrétnej oblasti kreativity. UNESCO hodnotí kreatívne mestá v siedmich oblastiach: hudby, literatúry, filmu, gastronómie, umeleckého remesla, ľudového umenia, dizajnu a mediálneho umenia.

Titul Mesto hudby udelený Katoviciam má prestížny charakter. Rozpoznateľná značka kreatívneho mesta na celom svete zaručuje zvýšenie významu mesta na medzinárodnej scéne, ktorá sa stáva známkou kvality, zároveň priťahuje návštevníkov mesta, a je dodatočným impulzom pre rozvoj miestneho hospodárstva.

Udelením tohto ušľachtilého titulu UNESCO ocenilo intenzitu a rozmanitosť hudobného potenciálu mesta, ktorý sa môže pochváliť hodnotnými festivalmi klasickej, alternatívnej a elektronickej hudby, flexibilnej činnosti Národného symfonického orchestra poľského rozhlasu a tvorbou umelcov, ktorí sú súčasťou histórie mesta – skladateľov Henryka Mikołaja Góreckého a Wojciecha Kilara. 

Snahu Katovíc stať sa členom siete podporoval poľský výbor UNESCO a Krakov, prvé poľské mesto, ktoré sa v roku 2013 pripojilo k sieti kreatívnych miest v oblasti literatúry. Vo výbore na podporu kandidatúry mesta zasadalo veľa osobností zo sveta kultúry vrátane prof. Krzysztofa Pendereckého a prof. Andrzeja Jasińského.

Spolu s Katovicami sa do siete kreatívnych miest UNESCO zapojilo 47 miest z 33 krajín. V súčasnosti sa názvom Mesto hudby UNESCO hrdí: Bogota (Kolumbia), Sevilla (Španielsko), Bologna (Taliansko), Glasgow (Veľká Británia), Gent (Belgicko), Brazzaville (Kongo), Hamamatsu (Japonsko), Mannheim (Nemecko), Hannover (Nemecko), Adelaide (Austrália), Idanha-a-Nova (Portugalsko), Kingston (Jamajka), Kinshasa (Konžská demokratická republika), Medellín (Kolumbia), Salvador (Brazília), Tongyeong (Južná Kórea) a Váránasí (India).

Text vznikol v spolupráci s Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Bratislave. 

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:21