Reuters
StoryEditor

Bielsko-Biała alebo Malá Viedeň

18.09.2019, 13:20
Autor:
zdzzdz
Najväčšie mesto južnej časti regiónu, ktoré očarúva početnými pamiatkami, historickými nájomnými domami a vilami postavenými podľa viedenskej architektúry. Preto dnes toto mesto voláme Malá Viedeň.

Bielsko-Biała má 175-tisíc obyvateľov a niekedy sa tiež žartom označuje za „hlavné mesto strednej Európy“, pretože z Viedne, Bratislavy, Budapešti a Prahy je približne rovnaká vzdialenosť (300 – 400 km). 

Medzi najreprezentatívnejšie budovy patrí radnica s nespočetnými architektonickými detailmi, charakteristickými pre novorenesanciu, s hodinovou vežou, katedrála, mnohé veľmi impozantné historické nájomné domy a zámok Sułkowských kniežat, ktorý patrí k najstarším budovám v meste a je prístupný verejnosti.

Jeho interiér je udržiavaný v štýle, ktorý prevládal v 19. storočí, nachádzajú sa v ňom početné galérie, napríklad európskeho a poľského súčasného maliarstva. Zvláštnu pozornosť si zasluhuje zbierka obrazov Petra Michala Bohúňa.

Diela tohto významného Slováka zdobia aj niekoľko miestnych kostolov. Počas prechádzky po meste si nemôžete nevšimnúť budovu Poľského divadla (jeho tvorca pôsobil vo Viedni) a budovu Hlavnej stanice z 19. storočia, ktorej halu zdobia najkrajšie polychrómie v meste.

Bielske staré mesto, to je okolo 150 historických nájomných domov sústredných okolo námestia, v ktorých sa nachádzajú hlavne kaviarne, puby a dobré reštaurácie. Tieto miesta žijú do neskorých večerných hodín. Tí dobre zorientovaní vedia, že práve tu je možné nájsť najlepšie talianske reštaurácie v Poľsku.

Súčasné spojenie mesta s Talianskom sa začalo v 70. rokoch 20. storočia, keď tu vznikla fabrika koncernu Fiat a do mesta prišlo veľa obyvateľov Talianska.

Mesto sa pýši svojou multikultúrnosťou. Pred vojnou tu žili Poliaci, Židia aj Nemci. Oblasť okolo Bielska-Białej je stále najväčšou koncentráciou evanjelikov v Poľsku (niekoľko desiatok tisíc). Učenie Martina Luthera sa sem dostalo už v 16. storočí a prežilo prenasledovanie počas vlády Habsburgovcov. Za čias cisára Jozefa II., keď bola obnovená sloboda vierovyznania, starosta aj všetci pracovníci radnice boli evanjelici.

V tom čase vznikol vytvorený Bielski Sion – evanjelické sídlisko aj s kostolom, so školou, s cintorínom a inými budovami. Dnes je to okolie Námestia Martina Luthera, kde stojí jeho jediný pomník v Poľsku z roku 1900 od slávneho viedenského sochára F. Vogela. Neďaleko je nielen veľmi zaujímavý a krásny evanjelický cintorín, s hrobmi mnohých významných ľudí pre mesto, ale aj malebný židovský cintorín.

Zaujímavosťou je, že tam bolo pochovaných aj niekoľko moslimov. Boli to rakúsko-uhorskí vojaci z Bosny a Hercegoviny. Milovníci animovaného filmu môžu navštíviť Múzeum animovaného filmu na ul. Cieszyńskej, kde vznikli najznámejšie poľské animované filmy, ako napr. Bolek a Lolek. 

Bielsko-Biała je aj ideálnym mestom na nákupy. Keď sa pozrieme na poznávacie značky áut zaparkovaných na parkoviskách pred veľkými nákupnými centrami, vidíme, že čoraz viac Čechov a Slovákov sem prichádza na nákupy.

Od slovenskej hranice je do mesta len 50 km. No je to ideálne mesto aj pre ľudí, čo majú radi aktívny odpočinok, hlavne hory. Tí by mali určite navštíviť lanovku na horu Szyndzielnia (1 028 m.). No aj iné kopce týčiace sa nad mestom poskytujú možnosti rôznych aktivít – od pokojných túr až po lyžiarske šialenstvá.
Viacej informácií: www.visitbielsko.pl

Text vznikol v spolupráci s Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Bratislave. 

01 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 04 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:42