les, stromyDreamstime
StoryEditor

Beskydy: jedinečný región v zime i v lete

23.09.2019, 14:40
Autor:
zdzzdz
Južnú časť Sliezskeho vojvodstva tvorí pohorie Beskýd, ktoré je dobre vybavené tak zo stránky astronomickej, ako aj ubytovania, turistických trás a lyžiarskej infraštruktúry. Je tu aj veľa historických pamiatok, múzeí a cyklické podujatí.

V Beskydách sa nachádza aj najznámejšia turistická obec Szczyrk, ktorá ako magnet priťahuje turistov v každom ročnom období, ale je to predovšetkým jedno z najhlavnejších lyžiarskych stredísk, často prezývané zimným hlavným mestom Poľska.

Na lyžiarov čaká známe lyžiarske stredisko Szczyrk Mountain Resort (investorom je Tatra Mountain Resort, ktorý prevádzkuje aj Tatralandiu, Bešeňovú, Jasnú a Vysoké Tatry). Lyžiari majú k dispozícii 20 zjazdoviek s dĺžkou 40 km a 12 lyžiarskych vlekov s kapacitou viac ako 22-tisíc osôb za hodinu.

Zjednodušením je skipas spoločný pre tri strediská (Szczyrk Mountain Resort, Centralny Ośrodek Sportu, Beskid Sport Arena). Skipas je dostupný aj online prostredníctvom medzinárodného systému Gopass.

Ustroń je známy mnohými vecami, ale nie každý vie, že sa tu nachádzajú aj soľankové bazény, ktoré sú najväčšie v Európe. Bazény slúžia návštevníkom už dlhé roky, ale teraz prešli kompletnou rekonštrukciou.

Pri návšteve Sliezskych Beskýd odporúčame, aby ste sa vybrali aj do Istebnej, a to nielen kvôli čipkárstvu a iným zaujímavým tradíciám tohto regiónu, ale aj kvôli vodným atrakciám. Nachádza sa tu Aquapark Olza a v ňom bazény s rozlohou 500 m2 asi pre 300 osôb.

V Beskydách, na hraniciach Sliezskeho vojvodstva, sa nachádzajú okrem prírodných aj umelo vytvorené vodné nádrže. Dve z nich, Żywiecke a Międzybrodzké jazero, sú obľúbené nádrže, ktoré využívajú milovníci aktívnej vodnej turistiky. V tejto časti Beskýd nájdete príjemný relax aj v Aquaparku Leśna, ktorý je postavený podľa vzoru seneckého akvaparku. Nachádzajú sa tu tri kryté bazény, masážne bazény a tobogan.

Vo svojom krajinnom obraze Beskydy ponúkajú neopakovateľný pohľad na jazerá a štíty horských svahov. Beskydy sú jedinečným regiónom, rovnako v lete, ako aj v zime ponúkajú nezabudnuteľné atrakcie a očarujú malebnou prírodou okolitej krajiny.

Text vznikol v spolupráci s Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Bratislave. 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:37