StoryEditor

Šesť krokov, ako previesť na seba družstevný byt

26.11.2019, 09:28
Ak je správcom bytovky družstvo, týkajú sa ho pri spravovaní bytov tie isté povinnosti ako bežného správcu.

Majetková účasť v družstve

Bytové družstvá ako správcovia bytových domov sú špecifické tým, že ich tvoria členovia so svojou majetkovou účasťou v družstve. Majetkovou účasťou člena v družstve je členský podiel. Ten je v prípade družstiev zakotvený v stanovách. Členovia sa tak prostredníctvom orgánov – zhromaždenia delegátov, predstavenstva a kontrolnej komisie – môžu podieľať na riadení činnosti družstva, teda vlastnej správcovskej spoločnosti.

„Pri iných spoločnostiach, ktoré vykonávajú správu bytových domov, takáto možnosť nie je,“ argumentuje Vojtech Molnár, predseda predstavenstva Slovenského zväzu bytových družstiev. Ako dodáva, členovia družstva sa svojou majetkovou účasťou môžu podieľať na jeho činnosti a hospodárení. „Znamená to tiež, že majú nárok na podiel z dosiahnutého zisku. Pri iných spoločnostiach, ktoré vykonávajú správu bytových domov, to možné nie je.“

Práva a povinnosti bývajúcich

Práva a povinnosti nájomníkov bývajúcich v družstevných bytoch podliehajú stanovám družstva. Tie schvaľuje najvyšší orgán družstva – zhromaždenie delegátov, pričom stanovy musia byť v súlade s Občianskym a Obchodným zákonníkom. Inak sa bytové družstvá, ktoré súčasne vykonávajú aj správu bytových domov, musia riadiť rovnakými zákonmi, ktoré vo všeobecnosti upravujú činnosť správcovských subjektov, ľudovo povedané správcov bytoviek. Tieto zákonné pravidlá sú: zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov a zákon o správcoch bytových domov.

Štandardné vs. družstevné správcovstvo

Správa bytových domov – bez ohľadu na to, kto ju robí –, sa musí robiť v mene a na účet vlastníkov bytov a nebytových pries...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory 05 - Modified: 2024-04-09 14:41:54 - Feat.: - Title: Americká legenda je na Slovensku: Koľko stojí obľúbený Ford i jeho špeciálna verzia?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 09:48