StoryEditor

Najväčší narodeninový darček pre Johna Lennona

11.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Yoko Ono odhalila v utorok pamätník na počesť nedožitých 67. narodenín manžela Johna Lennona a vyzvala svet, aby žil v mieri. Svetelná veža Imagine Peace Tower stojí na ostrove Videy, v blízkosti prístavu islandského hlavného mesta. Ono na odhalení pamätníka sprevádzal syn Sean Lennon, bývalý bubeník Beatles Ringo Star a vdova po ďalšom členovi kapely Georgeovi Harrisonovi -- Olivia. Medzi pozvanými bol aj Paul McCartney, na podujatie však neprišiel. Yoko Ono označila svetelnú vežu za "najväčší narodeninový darček", ktorý od nej jej manžel dostal.
Veža je prúdom svetla, ktoré postupne vytvára výzvu "predstavte si mier" v 24 jazykoch. Na oblohu bude písať každý rok v období medzi Lennonovými narodeninami a výročím jeho úmrtia na začiatku decembra. Ono potvrdila, že návrh na svetelnú vežu Lennonovi predostrela už v roku 1965 a veľmi ho zaujal. "Napadlo mi to, pretože mám rada romantické predstavy o stavbe, ktorá zrazu zmizne, o chvíľu sa objaví, ale niekedy ju nevidieť," povedala pre islandskú televíziu. Podľa jej slov je vo svete menej mieru ako pred 40 rokmi, ale jej vierou v ľudskosť to neotriaslo. Island si vybrala, pretože ide o najsevernejšiu krajinu, je veľmi ekologický a spolieha sa na geotermálnu energiu. "Je krásny a zázračný," vyznala sa.
Umelkyňa uviedla, že zhromaždila stovky tisícok želaní mieru z celého sveta. Priania uložia do obalov, ktoré na ostrove uložia do zeme a nad každé vysadia jeden strom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:47