StoryEditor

Česko nesplní eurokritérium

19.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Česko v budúcom roku pravdepodobne nesplní ďalšie kritérium potrebné na prijatie eura. Doteraz mala Praha problémy s vysokým deficitom verejných financií, v roku 2008 nebude podľa odhadov splnené inflačné kritérium. Vyplýva to zo správy českého ministerstva financií a Českej národnej banky.
Ročná miera inflácie už teraz predstavuje päť percent a ďalší rast sa očakáva v januári. Očakávaný nárast cien spôsobí predovšetkým zvýšenie dane z pridanej hodnoty na potraviny, lieky, knihy, tlač a bývanie o štyri percentá.
V správe sa píše, že zvýšenie daňovej sadzby bude mať iba jednorazový efekt a po odznení jednorazového šoku inflácia klesne na nižšiu úroveň.
Ministerstvo financií a ČNB odporúčajú, aby sa pre vstup Česka do eurozóny zatiaľ nestanovil žiadny konkrétny termín. Ďalej sa vyslovili proti vstupu krajiny do mechanizmu výmenného kurzu v budúcom roku. Z aktualizácie konvergenčného programu českej vlády vyplýva, že vstup Česka do eurozóny sa odďaľuje. Vláda nemá garancie, že sa rozpočtový deficit v prípade spomalenia ekonomického rastu udrží pod maximálne prípustnou hranicu troch percent z hrubého domáceho produktu.
Neoficiálny termín prijatia eura je rok 2012, avšak niektorí českí politici sú skeptickí aj v tomto prípade.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 19:25