StoryEditor

Agentúra S&P zlepšila Česku rating

03.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor´s zvýšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Českej republiky. Hlavný rating, ktorý hodnotí dlhodobé devízové záväzky a schopnosť ich splácať, zvýšila na stupeň A z doterajšej známky A mínus. Rovnako aj rating záväzkov v domácej mene agentúra zvýšila na stupeň A plus z doterajšej známky A. "Zvýšenie ratingu odráža zavedenie reformy verejných financií, ktorá pomôže Českej republike znížiť relatívne vysoký vládny schodok. Ratingové známky podporujú aj dobré vyhliadky na ďalší hospodársky rast," povedal analytik S&P Kai Stukenbrock.
Ratingová známka ukazuje, do akej miery je krajina bezpečná pre zahraničných investorov. Všeobecne platí, že čím vyšší je rating, tým ľahšie si môže štát požičiavať na devízových trhoch. Väčšinou tak dosahuje aj lepšie podmienky a môže si požičiavať lacnejšie, než krajiny s nižšou ratingovou známkou. "Dôveryhodnosť Česka sa tým dostáva na úroveň Slovenska, Litvy a Estónska, pričom sa zvyšuje odstup oproti ďalším novým krajinám Európskej únie, ako je Poľsko či Maďarsko," povedal analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.
Vyšší rating zatraktívni vládne eurobondy, čo zvyšuje šancu, že sa vláda na budúci rok vráti k ich vydávaniu. Stukenbrock podotýka, že Česká republika má diverzifikovanú ekonomiku, zároveň však upozorňuje, že ak chce pokračovať vo zvyšovaní ratingu, musí Česko výraznejšie znížiť vládny deficit. Zároveň by mala vyvinúť ďalšie reformné úsilie a zaviesť reformu sociálneho systému. "Zmena ratingu dáva šance aj veľkým tuzemským bankám a firmám, že si časom polepšia z hľadiska svojho ratingu, čím by zlacnelo ich financovanie na zahraničných trhoch," doplnil Sobíšek.
Vládny deficit by mal na konci tohto roka dosiahnuť 3,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), prevažne v dôsledku zvýšených výdavkov pred voľbami. Nová vláda pravého stredu však v septembri schválila súbor reformných opatrení, kde si dáva za cieľ znížiť schodok pod tri percentá HDP. To je prah, ktorý je potrebné dodržať v rámci maastrichtských kritérií, ktorých splnenie je podmienkou na prijatie eura.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 05:59