StoryEditor

Návod: Všetko o daniach, keď ste predali, zdedili alebo prenajímate byt

21.01.2020, 07:00
Pre posúdenie, či platiť daň alebo nie, je rozhodujúci čas, kedy ste vlastníctvo nadobudli.

Ak ste byt nadobudli kúpnou, darovacou či zámennou zmluvou, vlastníkom sa stávate až po vklade do katastra nehnuteľností. Ak byt zdedíte, ste vlastník odo dňa smrti poručiteľa. Ak sa vlastníctvo získa rozhodnutím štátneho orgánu, platí deň rozhodnutia. Ak nie je určený, vlastníkom sa stávate dňom, keď rozhodnutie začne platiť.

Poznámka:
Pre oslobodenie príjmov je pre predávajúceho rozhodujúci deň prijatia prvej platby alebo preddavku alebo deň uzatvorenia zmluvy o prevode. Rozhodujúci je vždy ten deň, ktorý nastal skôr. Nie je podstatné, v ktorom zdaňovacom období začal kupujúci nehnuteľnosť vlastniť.

Čísla:
1 968,68 eura
je hranica príjmu, po ktorú treba podať daňové priznanie

500
eur si môžete odrátať zo základu dane pri prenájme nehnuteľnosti

Dedenie
V prípade zdanenia či oslobodenia príjmov z predaja zdedenej nehnuteľnosti sa musí rozlišovať medzi predajom nehnuteľnosti získanej dedením v priamom rade alebo v nepriamom rade (inými osobami).
O dedenie v priamom rade ide vtedy, ak byt zdedí priamy predok alebo priamy potomok. Napríklad rodičia, deti, starí rodičia, vnuci.

1. Príjem z predaja bytu – získaného dedením či postupným dedením v priamom rade alebo niektorým z manželov – je od dane oslobodený, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa, prípadne poručiteľov.

2. Ak sa byt získal dedením v nepriamom rade, napríklad po sestre, bratovi, ujovi, bol by oslobodený až po uplynutí piatich rokov odo dňa, keď sa stal jej vlastníkom dedič. Podľa Občianskeho zákonníka sa vlastníctvo pri dedení nadobúda smrťou poručiteľa, nie až vkladom do katastra ako pri zmluvnom prevode nehnuteľnosti.

Darovanie
Pri darovanom byte je treba zistiť, či bol v čase predaja príjem z predaja na strane darcu oslobodený od dane.

1. Ak by bol príjem z predaja na strane darcu oslobodený od dane, potom je výdavkom cena nehnuteľnosti zistená v čase darovania. Ak sa získala darovaním do 31. 12. 2015, výdavkom je cena v čase darovania. Čo je reprodukčná obstarávacia cena určená napríklad znaleckým posudkom k času darovania, respektíve ohodnotenie určené v darovacej zmluve. Ak sa nehnuteľnosť získala darovaním po 31. 12. 2015, výdavkom je cena v čase darovania určená znaleckým posudkom.

2. Ak by príjem z predaja na strane darcu nebol...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 02 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 03 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 04 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 05 - Modified: 2024-04-02 13:14:11 - Feat.: - Title: Očakávaná Dacia už aj na Slovensku: Koľko stojí ľudové SUV pre masy v novej forme?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:37