StoryEditor

V lisovaní železa chcú byť dobrí

23.07.2007, 00:00

Success story
Miloš Janoška bol v roku 1989 jedným z posledných absolventov Strojníckej fakulty niekdajšej Vysokej školy dopravy a spojov v Žiline. Po absolvovaní vojenskej služby v roku 1990 nastúpil do Závodu valivých ložísk. V tejto porevolučnej dobe bola však v podniku problematická situácia a ako prvých začali prepúšťať absolventov. Od tej doby podniká v strojárstve. Spoločnosť Techberg v Kysuckom Novom Meste založil v máji v roku 1997. Firma, v ktorej je konateľom, riaditeľom a spoločníkom, mala od samého začiatku medzinárodný charakter. Spolupracuje s partnermi v celej únii. Predovšetkým v Nemecku a Francúzsku.
Uzávery na sudoch
Firma najprv nitovala výlisky na kovové obruče uzáverov na sudy. V lete v roku 1997 rozhodla, že komponenty si bude lisovať sama. Už na jeseň inštalovala prvé lisovacie technológie. Dodnes je to jej nosný program -- počtom kusov do 350-tisíc mesačne patrí medzi troch najväčších výrobcov v Európe. "Z produkcie uzáverov ide 90 percent na export, z domácich zákazníkov sú najvýznamnejší Obal -- Vogel & Noot z Nového mesta nad Váhom a Novácke chemické závody," konštatuje Janoška.
Časom k výrobnému programu pribudli napríklad kovové výlisky pre ContiTech, Embraco ich odoberá do kompresorov bielej techniky a dodávky putujú aj pre najväčšieho výrobcu IBC kontajnerov v EÚ -- firmu Mauser.
Uzávery na sudoch podliehajú prísnej certifikácií podľa prepravných a ekologických noriem (napríklad ARD, RID a IMDG). "Dôležitá je i konkurencia, máme ju vo Švédsku a v Indií. Tá nás núti neustále zlepšovať a automatizovať technológie -- kvôli znižovaniu nákladov."
Lisovanie koníčkom
Z 18 absolventov strojníckej fakulty je Janoška jediný, kto zostal v strojárstve - skončil špecializáciu technológia tvárnenia. Priamo v tejto oblasti pracuje od opustenia školy. "Tvárnenie lisovaním je veľmi náročná a ťažká oblasť, ale je aj mojím koníčkom. Z neho vyplýva i môj úspech, ale spočíva, samozrejme, aj v tvrdej drine od rána do večera."
Firma má vlastnú konštrukciu, technológiu a údržbu náradia s určitou výrobou, špeciálne časti však zadáva externým firmám. S nástrojmi to nie je jednoduché. Najprv sa musia navrhnúť, nakresliť a nakoniec vyrobiť. Tento proces trvá 8 až 12 týždňov s nákladmi niekoľko 100-tisíc korún. A výsledok sa uvidí, až keď sa nástroj použije na lise. "Nástrojom sa venujú špecializované firmy, my ich vyrábame len pre svoju potrebu, neplánujeme to komerčne. Špecializujeme sa na lisovanie, v ňom chceme byť dobrí," hovorí Janoška.
Dobrá spolupráca s bankou
Takmer od začiatku sa firme o financie stará Tatra banka. Spolupráca so spoločnosťou sa začala v roku 1998, keď bola majoritným majiteľom ešte zahraničná fyzická osoba, otvorením účtu a poskytovaním štandardných bankových služieb. "Kvôli napredujúcemu obalovému a strojárskemu priemyslu sme Techberg od začiatku považovali za perspektívnu firmu," hovorí Ján Rybárik, riaditeľ žilinského Obchodného centra Tatra banky, ktoré sa o firmu stará. "Intenzívnejšia spolupráca sa začala poskytnutím úveru v roku 2002, keď sa spoločnosť začala rýchlo rozvíjať a bolo treba rátať s dlhšími lehotami splatnosti a s väčšími nákupmi vstupných materiálov," dodáva. Vďaka úverom a dôvere banky sa firme podarilo prefinancovať aj pôvodný nevýhodný úver na technológie, ktorý jej poskytol zahraničný spolumajiteľ firmy.
Ako ďalej
V súčasnosti má Techberg 50 zamestnancov. Systém riadenia kvality má certifikovaný podľa ISO 9001. Okrem neho sa každoročne podrobuje aj auditom odberateľov, a to nielen výroby, ale aj životného prostredia. "Našim strategickým cieľom je zotrvanie v segmente do 250 ton. Chceme pokračovať v obalovom priemysle, portfólio zákazníkov však chceme i naďalej rozširovať," dodáva Janoška o budúcich plánoch.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 05:47