StoryEditor

Realitná bublina v Poľsku spľasla

16.10.2007, 09:01
Autor:
TASRTASR

Realitná bublina vo veľkých poľských mestách pravdepodobne aspoň na čas spľasla. Predovšetkým u nových bytov musia realitné kancelárie a developeri poskytovať zľavy, aby našli kupcov. Podľa informácií denníka Rzeczpospolita v súčasnosti čaká na predaj až 20 000 bytov.
"Takúto situáciu sme na trhu nemali už dlho," uviedol riaditeľ poradenskej spoločnosti redNet Consulting Maciej Dymkowski. Ešte vlani vyskočili ceny nových bytov vo veľkých mestách o 30 % (Poznaň) až 75 % (Varšava). Staršie byty zdraželi dokonca ešte viac.
Väčšina expertov však neočakáva nejaký výrazný pokles cien a tvrdia, že ide iba o dočasné zastavenie ich rastu. Tento rok sa v Poľsku masívne stavia. Zatiaľ čo vlani bolo celkovo udelených 170 000 stavebných povolení, v 1. polovici tohto roka to bolo už 114 500. Preto by sa mala ponuka nových bytov v budúcnosti ešte zvýšiť.
Zároveň tiež klesá počet ľudí, ktorí si môžu dovoliť alebo chcú kúpiť byt. V období od začiatku júna do konca augusta medziročne klesla hodnota schválených hypotekárnych úverov asi o 15 %, uviedol riaditeľ bankových produktov finančnej spoločnosti Open Finance Aleksander Lukasiewicz. Situácia sa nezmenila ani s koncom dovoleniek.
Tlak pociťujú predovšetkým firmy, ktoré nemajú svoje investície kompletne vyfinancované a spoliehajú sa na rýchly predaj bytov. Niektoré z nich ponúkajú bonusy vo forme bezplatných miest na parkovanie alebo garáží.
Aj keď väčšina expertov hovorí iba o spomalení rastu, niektorí sú predsa len pesimistickejší. Analytička internetového portálu szybko.pl Marta Kosinska považuje prepad cien za možný, ak sa zahraniční investori rozhodnú pre vyberanie ziskov. Týka sa to predovšetkým britských spoločností, ktoré masívne investovali hlavne vo Varšave a v Krakove a dostali sa pod tlak kvôli kríze na domácom realitnom trhu.
Informovala o tom agentúra AP.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:12