StoryEditor

31 vecí, ktoré treba sledovať pri kúpe nehnuteľnosti, aby ste neprišli o svoje peniaze

05.03.2020, 08:21
Idete kupovať nehnuteľnosť a nechcete, aby vás niekto ošmekol? Dajte na rady realitných maklérov.

1. Kontaktujte makléra alebo predávajúceho

Pri predaji nehnuteľnosti môžete ísť na vlastnú päsť, alebo osloviť makléra. Treťou možnosťou je osloviť banku a kúpu a financovanie realizovať cez ňu.

2. Vyberajte po uvážení

Často sa stáva, že makléri zastupujú nehnuteľnosť nevýhradnou formou spolupráce. Predávajúci sa môže rozhodnúť ponúknuť nehnuteľnosť viacerým realitným kanceláriám a čaká, ktorá skôr zoženie kupca. Vtedy však mnohí makléri do svojho portfólia len skopírujú fotky nehnuteľnosti, pridajú k nim upravený text a navýšia predajnú cenu o výšku svojej provízie. Maklér teda po telefonáte záujemcu osloví majiteľa nehnuteľnosti bez toho, aby s ním kedykoľvek predtým komunikoval. Potom absolvuje obhliadku nehnuteľnosti po prvý raz až spolu so záujemcom.

3. Pozor na toho, koho oslovíte

Ak teda natrafíte na makléra s bohatou ponukou nehnuteľností, mali by ste si rozmyslieť, či ho chcete osloviť. Portfólio makléra s desiatkou nehnuteľností môže pôsobiť profesionálne. No len naoko. Maklér, ktorý pracuje exkluzívnou formou, zvláda relevantne spravovať okolo 10 nehnuteľností.

4. Majte svojho makléra

Môžete osloviť priamo makléra, ktorý by zastupoval vás a na základe zmluvy o spolupráci vám sprostredkuje celý proces kúpy za vopred dohodnutú províziu. V tomto prípade už patria všetky povinnosti ohľadom kúpy do jeho kompetencie.

5. Podľa referencií

Vyberajte podľa dostupných referencií. Realitný maklér má prinášať pridanú hodnotu a hájiť záujmy klientov, ktorých zastupuje. Je to jeho hlavnou prácou.

6. Obhliadnite si viaceré nehnuteľnosti
Na realitnom trhu sa nachádza množstvo ponúk, no zvyčajne len malá časť z nich vyhovuje kritériám kupujúceho. Pri obhliadkach majte na pamäti, že ideálna nehnuteľnosť neexistuje.

7. Musíte vedieť, čo je dôležité

Pri obhliadke nehnuteľnosti sa okrem pôdorysu a vizuálu ponuky pýtajte najmä na technický a právny stav nehnuteľnosti. Vypýtajte si dokumenty na podloženie tvrdení, ktoré vám hovoria predávajúci alebo maklér, a to priamo od nich. Právny stav si overíte z čiastočného výpisu listu vlastníctva, ktorý je bežne dostupný na Katasterportali. Preverte si, aké ťarchy sa viažu na byt či dom.

8. Povinnosti makléra

Maklér je povinný pred obhliadko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 03 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 04 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 05 - Modified: 2024-04-02 13:14:11 - Feat.: - Title: Očakávaná Dacia už aj na Slovensku: Koľko stojí ľudové SUV pre masy v novej forme?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 13:41