A ani tento rok nezabudnite na dôležitý dátum. Do 31. marca musíte odovzdať daňové priznanie.TASR/R. Stoklasa
StoryEditor

Ste zamestnanec, no daňové priznanie si chcete robiť sami? Použite tlačivo typu A

16.03.2020, 11:13
Ak ste svojho zamestnávateľa nepožiadali o ročné zúčtovanie dane, priznanie si zostavte sami. Ako na to, poradíme v dnešnej prílohe HN Expert.

Mali ste vlani viacerých zamestnávateľov alebo aj príjem z iného zdroja? Ak ste pritom v robote nepožiadali o ročné zúčtovanie dane, podanie priznania si musíte urobiť sami. Použite na to tlačivo pre fyzické osoby typ A, práve tento formulár je určený pre zamestnancov s príjmami zo závislej činnosti. Prinášame pre vás vzorové tlačivo, ktoré vyplnila Andrea Barátová, daňová špecialistka zo spoločnosti A&T solutions.

Vzor priamo z praxe

Vezmime si príklad priamo z praxe. Zamestnanec Jozef Novák mal spolu s manželkou ročný príjem z prenájmu vo výške 760 eur. Keďže majú prenajímanú garáž v podielovom vlastníctve 1:1, jeho ročný príjem predstavuje 380 eur, čiže sumu do výšky 500 eur. Vzhľadom na výšku sumy ide o oslobodené príjmy, ktoré sa v daňovom priznaní vôbec neuvádzajú. Okrem toho mal príjmy od dvoch zamestnávateľov, a preto môže podať daňové priznanie typu A.
Ako zamestnanec požiada svojich zamestnávateľov, aby mu vydali potvrdenia o zdaniteľných príjmoch za rok 2019. Na ich základe vyplní daňové priznanie.

Čo si môže uplatniť

Zopakujme si, čo si náš vzorový daňovník môže uplatniť za rok 2019 ako nezdaniteľné časti základu dane:
1. nezdaniteľnú časť sám na seba
2. nezdaniteľnú časť na manželku, keďže s ním počas roku 2019 žila v spoločnej domácnosti a zároveň sa stará o vyživované maloleté dieťa – avšak vzhľadom na to, že mala príjmy, nemôže si ju uplatniť v plnej výške
3. nezdaniteľnú časť na preukázateľne zaplatené príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie maximálne vo výške 180 eur

Čo si nemôže uplatniť

Čo náš vzorový daňovník, naopak, daňovo využiť za rok 2019 nemôže:
– nemôže využiť daňový bonus na zaplatené úroky. Prečo? Pretože nesplnil podmienku, ktorá je nevyhnutná na to, aby nárok na daňový bonus vznikol, keďže ku dňu podania žiadosti o úver mal viac ako 35 rokov. Nárok sa týka len mladých ľudí vo veku pod touto hranicou.

Prílohy a spôsob podania

Prílohou daňového priznania budú:
– dve potvrdenia od zamestnávateľov,
– kópia rodného listu dieťaťa,
– potvrdenie o zaplatených príspevkoch z doplnkovej dôchodcovskej spoločnosti.
Celkovo bude mať tlačivo nášho daňovníka až štyri prílohy. Vzorové potvrdenia od spomínaných dvoch zamestnávateľov sme umiestnili za vyplnené strany daňového tlačiva.

Keďže Jozef Novák nepodniká, platí preňho:

– nemá povinnosť podávať daňové priznanie elektronicky,
– môže daňové priznanie vyplniť v papierovej podobe a zaslať ho na daňový úrad buď poštou, alebo ho môže odniesť aj osobne,
– ak by však mal vybavený elektronický prístup na portál Finančnej správy, môže daňové priznanie zaslať aj cez počítač elektronicky.

------------------------------------------------------------------

Všetko o vypĺňaní priznania zamestnanca, teda tlačiva typu A, nájdete v dnešnej prílohe HN Expert.

01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 03 - Modified: 2024-03-27 15:36:14 - Feat.: - Title: Na podanie daňového priznania zostávajú už len dva dni, úradné hodiny budú predĺžené 04 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní 05 - Modified: 2024-03-23 14:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak ste zistili chybu po podaní daňového tlačiva? Nie všetci majú nárok na opravu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 20:08